latinica  ћирилица
26/05/2017 |  09:20 | Autor: RTRS

BiH će odgovore na Upitnik poslati u Brisel na hrvatskom jeziku?

Odgovore možemo dostaviti na jednom od službenih jezika EU, rekao je Zvizdić novinarima u Sarajevu a na pitanje radi li se o hrvatskom jeziku odgovorio je potvrdno podsjećajući kako je to 24. službeni jezik Unije.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić najavio je u četvrtak kako bi odgovore na upitnik Europske komisije BiH mogla dostaviti na hrvatskom jeziku i na taj način riješiti problem koji je nastao sa predvođenjem na engleski jezik dokumenta koji će sadržavati više od 25 hiljada stranica, piše Tportal.

Europska komisija dostavila je vlastima BiH u decembaru 2016. godine Upitnik sa više od 3200 pitanja, a od odgovora koji stignu zavisi hoće li i kada BiH dobiti status kandidata za članstvo u Uniji.

Uz sve probleme oko popunjavanja upitnika koji treba prikupiti podatke s različitih nivoa vlasti pojavio se i problem prevođenja na engleski jezik jer u BiH ne postoji agencija za prevođenje sa najmanje 50 zaposlenih što je prema zakonu o javnim nabavkama obavezno za prijavu na javni poziv za usluge prevođenja.

Već su propala već dva takva poziva pa se razmišljalo i o angažovanju prevodilaca iz Hrvatske a Zvizdić je sada ponudio potpuno novo rješenje pojasnivši kako je to i najjednostavnije jer bi u principu značilo kako će odgovore samo trebati lektorisati.

Izvor: Dnevnik.ba