latinica  ћирилица
26/05/2017 |  11:32 ⇒ 18:59 | Autor: RTRS

Delegacija Srpske na Prvom kongresu Skupštine naroda Evroazije u Moskvi

Delegacije Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Republike Srpske učestvovaće od 27. do 29. maja na Prvom kongresu Skupštine naroda Evroazije, koji će biti organizovan u Moskvi uz podršku brojnih ruskih institucija i zvaničnika, uključujući i Administraciju Predsednika Rusije, Savet Federacije, Državnu Dumu, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Društvenu palatu Ruske Federacije i moskovsku gradsku upravu.

 Delegacije zemalja regiona predvodiće osnivač srpskih društvenih organizacija "Naša Srbija" i "Srpski kod" i zvanični predstavnik Skupštine naroda Rusije u Srbiji i na Balkanu, Mlađan Đorđević, a činiće ih ugledni profesori univerziteta, politički i društveni delatnici, kao i predstavnici biznisa iz pomenutih zemalja. Tokom Kongresa biće potpisan i ozvaničen osnivački akt Skupštine naroda Evroazije, stvorene po inicijativi njenog počasnog predsednika, Nursultana Nazarbajeva, predsednika Kazahstana, a biće održan i veliki broj okruglih stolova i ekspertskih sastanaka, u kojima će učešće uzeti preko hiljadu predstavnika iz 92 zemlje evroazijskog regiona. Prema nedavnoj izjavi Vladimira Putina, Evroazija predstavlja jedan od ključnih vektora razvoja spoljne politike Rusije u budućnosti, zbog čega je učešće srpske delegacije na ovakvom događaju od velikog značaja.

Prema rečima Mlađana Đorđevića, srpska delegacija će biti među najbrojnijima na Kongresu, što je, rekao je, pokazatelj pažnje i posvećenosti koju ruski partneri ukazuju Srbiji i regionu.

Našu delegaciju će činiti nekoliko poslanika Skupštine Srbije, profesori Beogradskog univerziteta, predstavnici nevladinog sektora i, što je za nas od velike važnosti, veliki broj predstavnika omladine, koja će, uz našu pomoć, nadamo se, Kongres iskoristiti za uspostavljanje kotakata i otvaranje vrata za dalje obrazovanje, povezivanje i zajedničko ekonomsko delovanje.

Veoma je važno što će u radu Kongresa učešće uzeti i predstavnici Matice srpske iz Podgorice, inače zvaničnog predstavništva Skupštine naroda Rusije u Crnoj Gori, kao i savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Aleksandar Vranješ.

Očekuje se da na marginama Kongresa uspostavimo što bliže bilateralne odnose sa predstavnicima nevladinog sektora i biznisa širom Evroazije, a da tokom rada Skupštine predstavimo nekoliko projekata koje planiramo da realizujemo s našim evroazijskim partnerima.

Plan je i da u skorijoj budućnosti velika delegacija Skupštine naroda Evroazije poseti Srbiju, te će i o tome biti reči tokom predstojećih dana, zaključio je Đorđević.

Skupština naroda Evroazije koja će zvanično početi sa radom nakon Kongresa ima za cilj pospešivanje integracionih procesa na teritoriji Evroazije, promovisanje saradnje, dobrosusedskih odnosa i uzajamnog poštovanja među državama učesnicama. Pored domaćina iz Rusije, koji predsedavaju organizacionim komitetom Kongresa, potpredsednici su predstavnici Kazahstana i Francuske, dok su delegacije iz Srbije i Crne Gore dve od preostalih 11 članica organizacionog komiteta.