latinica  ћирилица
26/05/2017 |  11:51 | Autor: RTRS

Rusija: Potezi Alijanse vode ka trci u naoružanju

Pokreti koje NATO vrši u blizini granica Rusije su opasni pokušaji zaobilaženja dokumenta o odnosima sa Moskvom, što vodi ka "opasnoj spirali trke u naoružanju", saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Smatramo da su pokušaji zaobilaženja principa iz dokumenta o odnosima Rusija-NATO opasni i protivni istinskim interesima samih članica Alijanse", navodi se u saopštenju, prenio je "Sputnjik".

Moskva smatra da NATO "pokušava da legitimizuje vojne pripreme nedaleko od ruskih granica, što, u kombinaciji sa aktivnostima pojedinačnih članica tog bloka, mijenja odnos snaga u Evropi i vodi ka opasnoj spirali trke u naoružanju".

Rusija je pozvala NATO da odustane od pokušaja da razvije veze sa Moskvom u duhu konfrontacije, prije nego što bude prekasno.

Moskva je ponovila da su odnosi Rusije i Alijanse "u najvećoj krizi od hladnog rata" i napomenula da to nije izbor Rusije.

"To je direktan rezultat dugoročne destruktivne politike tog bloka, s ciljem da se bezobzirno ostvari vojna i politička dominacija u evropskim i svjetskim poslovima", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Srna