latinica  ћирилица
26/05/2017 |  14:42 ⇒ 14:49 | Autor: RTRS

Lideri G7 razgovaraju o klimi, trgovini, bezbjednosti

Lideri G7 koja okuplja najrazvijenije zemalje svijeta, razgovaraće danas i sutra o pitanjima klimatskih promjena, međunarodnoj trgovini i bezbjednosti na samitu u italijanskom gradi Taormini, na Siciliji.
G7 Italija 2017 (Foto: tviter) -
G7 Italija 2017 (Foto: tviter)

Samit će okupiti lidere Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Јapana, Velike Britanije, SAD i predstavnike EU. Četvoro lidera, uključujući predsjednika SAD Donalda Trampa i britanskog premijera Terezu Mej, prvi put će se naći za ovim stolom.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej, prema izvorima Rojtersa iz britanske vlade, sastaće se s američkim predsjednikom Donaldom Trampom na samitu G7 u Taormini, dan nakon što je skrenula pažnju na "curenje" obavještajnih informacija o samoubilačkom bombaškom napadu u Mančesteru.

Rojters navodi da je ova informacija stigla nakon prvog sastanka Mejove sa novoizabranim predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom na marginama samita u Italiji, na kojem se predsjednica britanske vlade držala zahtjeva vezanih za pregovore o Bregzitu.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni izjavio je sinoć u Briselu da G7 treba da podigne borbu protiv terorizma na viši nivo i da će predložiti usvajanje deklaracije protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Izvor: Tanjug