latinica  ћирилица
26/05/2017 |  15:46 | Autor: RTRS

Linta: Nastavak lova na protjerane Srbe

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da odluka hrvatskog pravosuđa da izda nalog za privođenje 76 Srba iz bjelovarskog kraja zbog navodnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva predstavlja nastavak lova na protjerane Srbe.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je istakao da je Rajko Aničić, za kojeg je izdat nalog, u martu uhapšen po hrvatskoj potjernici, kada je iz Srbije išao u BiH, zbog sumnje da je počinio zločine nad civilima.

"Aničić je izručen krajem aprila Hrvatskoj, iako nema nikakvih dokaza da je počinio bilo kakvo krivično djelo. Zvanični Zagreb više od 20 godina od završetka rata vodi politiku zastrašivanja Srba putem konstantnih pokretanja istraga, podizanja optužnica i suđenjima u odsustvu", saopštio je Linta.

On je dodao da je cilj stavljanja imena Srba na Interpolove potjernice takav da se održava besmislena i lažna teza da su Srbi agresori i zločinci, a Hrvati žrtve koje su vodile oslobodilački rat.

Linta kaže da je na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu u svijetu do sada uhapšeno 165 Srba iz Hrvatske i bivših pripadnika ЈNA, od kojih je 57 izručeno Hrvatskoj.

On je zatražio od Ministarstva pravde Srbije da u pregovorima sa Hrvatskom zahtijeva reviziju svih istraga, optužnica i presuda u odsustvu i pozvao Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da počne da procesuira bivše pripadnike hrvatske vojske i policije koji su naredili ili izvršili brojne ratne zločine protiv Srba.

"Srpsko tužilaštvo za ratne zločine u prethodnom periodu je u najvećoj mjeri procesuiralo lica srpske nacionalnosti koja su počinila zločine protiv hrvatskih civila i ratnih zarobljenika", naglasio je Linta.

On je rekao da je potrebno da nadležne institucije u Srbiji počnu suđenja u odsustvu osumnjičenih i optuženih bivših pripadnika hrvatske vojske i policije u slučaju da Hrvatska odbije saradnju i nastavi da krši preuzete međunarodne obaveze u vezi sa kažnjavanjem ratnih zločinaca.

Izvor: SRNA