latinica  ћирилица
26/05/2017 |  15:59 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Brod dobija Zelenu pijacu prema savremenim standardima (VIDEO)

U Brodu se privodi kraju opremanje Zelene pijace napravljene prema savremenim standardima.
Pijaca Brod - Foto: RTRS
Pijaca BrodFoto: RTRS

Uz to, u toku je i akcija: Zelena pijaca - trbuh našeg grada, čiji je cilj animiranje potrošača da kupuju domaće proizvode na ovoj zelenoj pijaci i tako pomognu domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Rada Јanković i Alma Plehandžić su među prvima koje su svoje proizvode počele da prodaju u prostoru Zelene pijace, i prije nego što je potpuno uređen.

- Kad bi narod počeo da kupuje onda bi poljoprivreda imala napredak i više bi omladina ostajala na selu, kaže Rada.

- Svi bi imali koristi, svi bi svoje porodice prehranili. Puno je nezaspolenih, dosta svijeta preživljava od ovoga, dodaje Alma.

U akciju animiranja učestvuju i osnovci sa roditeljima, kojima se takođe objašnjava značaj kupovine zdravih domaćih proizvoda na zelenoj pijaci.

- Veoma je važno da se djeca upoznaju sa pčelama i pčelinjim proizvodima, koliko su vrijedni i korisni, koje mogu naći na Zelenoj pijaci, navodi jedan od roditelja, Dragan Đukić.

Promocija je nastavljena i u udruženjima poljoprivrednika i voćara. Cilj je razvoj svijesti kod svih onih koji bi svojom aktivnošću doprinijeli ovoj akciji.

Mihaela Malešević, menadžer projekta, ističe da stavljaju naglasak na domaće i proizvodima domaćih poljoprivrednih proizvođača, a ne preprodavača na Zelenoj pijaci.

- Urađeni su klima- uređaji i treba da se postave. Tu je već i tender za pultove, i evo, Brod će dobiti dobar poslovni prostor namijenjen poljoprivrednim proizvođačima, kaže načelnik Broda, Ilija Јovičić.

Osim opštine koja je sa 30 odsto finansirala akciju, ovu aktivnost pomogli su još Razvojna banka Republike Srpske, Evopska komisija i UNDP.