latinica  ћирилица
26/05/2017 |  18:50 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Banjaluka dobija novu toplanu (VIDEO)

Odbornici u Skupštini grada Banjaluka usvojili su set odluka o osnivanju novog preduzeća "Eko toplana Banjaluka".
Banjaluka: Skupština grada - Foto: RTRS
Banjaluka: Skupština gradaFoto: RTRS

Time je riješen najveći komunalni i finansijski problem grada, istakao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Aktivnosti na realizaciji najvećeg infrastrukturnog projekta u Banjaluci, u posljednjih nekoliko decenija, trebalo bi da počnu već naredne sedmice, potpisivanjem ugovora sa strateškim partnerom, čime bi bili stvoreni uslovi za početak gradnje.

Koristi od izgradnje nove toplane na drvnu sječku biće višestruke, kako za građane, tako i za gradsku administraciju, kaže gradonačelnik Banjaluke. Korisnici bi trebalo da dobiju kvalitetnije grijanje, 24 časa na dan i to po istoj cijeni po kvadratnom metru, kao do sada.

Manjih korekcija u cijeni biće za korisnike koji imaju ugrađene kalorimetre, jer će ubuduće, uz potrošnju, plaćati i fiksnu naknadu.

Sa druge strane, grad će, osim ekološkog aspekta, osjetiti i veliko finansijsko rasterećenje.

- Grad treba da obezbijedi 15 miliona maraka investicije, koja se vraća za osam godina i rješavamo problem dugoročno. Samo finansijski ako pogledate, stvar je nemjerljiva, kaže Radojičić.

Opozicione partije bile su protiv ove odluke, jer je, kažu, mnogo otvorenih pitanja. Imovinsko-pravni odnosi na lokaciji na kojoj će se graditi, netransparentan izbor partnera, rješavanje statusa trenutno zaposlenih radnika u Toplani, samo su neka od njih.

- Na konkretna pitanja nemamo konkretan odgovor. Nemamo dovoljno informacija sa stručne strane da vidimo da će to doprinijeti nečem boljem, ističe NDP-ov Dragan Talić.

Radojičić ovakve stavove opozicije naziva politikantstvom, ali je priznao da je biznis planom predviđen upola manji broj radnika u Toplani nego do sada.

Nemoguće je, kaže, zadržati sve radnike, pa će neki biti penzionisani, a neki proglašeni viškom.

Zbog nove toplane zabrinuti i drvoprerađivači, koji se boje da će ostati bez sirovine, ali i prevoznici, koji su izračunali da bi mogli ostati bez čak 6.000 tura na godišnjem nivou.

- Koliko kod dobije toplana, toliko ćemo, još i više, izgubiti drvoprerađivači i mi prevoznici u Republici Srpskoj, istakao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika.

- Mogu da razumijem određene bojazni, jer se javlja konkurencija i veća potreba za drvetom. Sve one procjene koje mi imamo govore da postoji dovoljna količina koja može da iznese i ovo, a da ne ugrozi nikoga naročito mnogo, tvrdi Radojičić.

Toplana bi, prema biznis-planu, trebalo da bude završena do početka naredne sezone grijanja.

Međutim, tu neće biti kraj gradskim problemima. Sljedeće na redu je rješavanje duga stare toplane, koji je veći od 90 miliona maraka.