latinica  ћирилица
26/05/2017 |  19:41 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Digitalizacija kulturnog nasljeđa (VIDEO)

U sferi informacionih tehnologija, gotovo sve je dostupno na internetu.
Digitalizacija kulturnog naslijeđa - Foto: RTRS
Digitalizacija kulturnog naslijeđaFoto: RTRS

Kako bi i bogatstvo kulturnog nasljeđa Republike Srpske, kroz elektronsku bazu podataka u Tri-D formatu, postalo pristupačno sa svakog mjesta na planeti, banjalučki Elektrotehnički fakultet uključio se u projekat "Vi Aj Sim".

Pored BiH, u trogodišnji projekat, koji finansira Evropska komisija sa 3,3 miliona evra, uključeno je još 15 država.

Kako izgleda fosil morske zvijezde, ili neki od kulturno-istorijskih artefakata, studenti, postdiplomci, ili muzejski radnici, moći će vidjeti sa svojih računara. 3 D skeniranjem i stvaranjem ovakve baze podataka, predmeti će biti vidljivi u stvarnom obliku.

- Recimo da naše kolege iz Doboja ili Trebinja zatrebaju jedan predmet, da ga vide na neki način, ne moraju doći u Banjaluku, pojašnjava Ivana Pandžić, kustos arheolog u Muzeju Republike Srpske.

Nosilac projekta stvaranja virtuelnog istraživačkog okruženja je banjalučki Elektrotehnički fakultet, a koordinator profesor Milorad Božić. Od svih učesnika, za sada, najbolja saradnja ostvarena je sa Muzejom RS.

- Riječ je o projektu iz skupa Horizonti 2020 projekata, a tiče se virtuelne platforme za istraživačke zajednice u oblasti klimatologije, bionakuke i kulturnog nasljeđa. Mi smo se opredijelili za ovu treću zajednicu, ističe Božić, koji je i koordinator projekta.

- Nije tu poenta da samo mi digitalizujemo neko nasljeđe već da bilo ko na kugli zemaljskoj ko je zainteresovan da pristupi tim podacima može da pristupi, kaže Mihajlo Savić, viši asistent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Po završetku projekta “Vi Aj Sim“ posao neće biti završen. Biće nastavljen, jer napraviti projekat, skenirati sve predmete, obučiti ljude i umrežiti podatke, a još paralelno ostvariti saradnju i sa drugim zemljama učesnicama projekta, za 36 mjeseci, koliko je planirano trajanje projekta, nemoguće je i za mnogo razvijenije zemlje.