latinica  ћирилица
27/05/2017 |  12:18 ⇒ 13:42 | Autor: RTRS

Djeca iz Srpske i ove godine ljetuju u Crnoj Gori (VIDEO)

Јavni fond dječije zaštite Republike Srpske i ove godine organizuje projekat socijalizacije djece na crnogorskom primorju.
Djeca - Kumbor - Foto: RTRS
Djeca - KumborFoto: RTRS

Projektom vrijednosti 1,1 milion maraka biće obuhvaćeno blizu 2.000 mališana. Prva smjena u kojoj su djeca predškolskog uzrasta već se vratila kući, a na ljetovanje u Bečiće otišla je druga grupa mališana.

Nakon povratka stotinjak predškolaca, na ljetovanje u Bečiće otišla je druga smjena u kojoj su djeca sa smetnjama u razvoju, djeca sa oštećenjima vida i sluha i oboljela od hroničnih bolesti, kao i grupa talentovanih učenika. 

Slađana Cvjetković, psiholog iz Јavnog fonda dječije zaštite, kaže da su na ljetovanju djeca koja u svojim porodičnim i socijalnim sredinama nemaju optimalne uslove za razvoj. Osim ove kategorije, kako navodi, tu su posebno talentovana djeca.

Јedan od ciljeva ovog projekta je druženje i zbližavanje djece, kao i postizanje propuštenih navika, znanja i vještina. Djeca su ranije boravila u Kumboru, a prošle godine potpisan je trogodišnji ugovor sa dječijim odmaralištem u Bečićima, gdje će se do 21. septembra odmarati, družiti i učiti 1.900 djece uz oko 300 vaspitača, ljekara, psihologa, animatora i pratećeg osoblja.

Direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Nedeljko Јović kaže da ih posebno raduju prošlogodišnji pohvalni izvještaji koordinatora o realizovanim projektima, kao i zahvalnost roditelja djece koja su boravila na moru.

Projekat je pokrenut kako bi pomogao ublažavanje postratnih trauma i uljepšao odrastanje djece iz siromašnih ili disfunkcionalnih porodica, bolesne djece i djece s posebnim potrebama. Projektom su obuhvaćena i izrazito uspješna djeca, čime se ostvaruje funkcija socijalizacije. Tokom prethodnih petnaest godina ovim programom obuhvaćeno je oko 20.000 mališana.