latinica  ћирилица
28/05/2017 |  12:18 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Brčko- Zaobilaznica se gradi planiranom dinamikom (VIDEO)

U distriktu Brčko je počela realizacija velikog infrastrukturnog projekta.
Brčko - zaobilaznica - Foto: RTRS
Brčko - zaobilaznicaFoto: RTRS

Izgradnjom zaoblizanice teretni saobraćaj biće izmješten iz centra grada i tako doprinijeti rasterećenju magistralnog puta Bijeljina – Banjaluka. Obilaznica je duga 18,5 kilometara, a rok za izgradnju je 30 mjeseci.

Gradska zaobilaznica oko Brčkog je najveća poslijeratna investicija na ovom prostoru. Sredstva za realizaciju projekta vrijednog 28,5 miliona evra Brčko je obezbijedilo kreditom Evropske investiciono razvojne banke, sa rokom otplate od 15 godina. Za realizaciju ovog projekta, Distrikt je osnovao Јavno preduzeće Putevi Brčko.

Miroslav Miškić, direktor ЈP Putevi Brčko, kaže da su u drugoj polovini prošle godine dostigli potrebnu dinamiku realizacije, te da i u ovoj građevinskoj sezoni nastoje da nastave istim tempom. 

Posao izgradnje obilaznice na međunrodnom tenderu dobila je španska kompanija Rubau konstrukcije. Zaobilaznica će imati četiri kružne raskrsnice, 12 mostva, nadvožnjake i podvožnjake, kao i regulaciju toka Brke i lokalnih potoka.

Bojan Delić, menadžer projekta, objašnjava da se trenutno radi u završnoj fazi na 2,6 km na pripremi posteljice, nakon čega će početi izgradnja tamponskog sloja i sistema unutrašnjeg odvoda.

Izvođači radova ističu da nema zastoja na terenu i da se sve odvija predviđenom dinamikom.

Podizvođač radova Јasmin Devedžić kaže da nisu nailazili na veće probleme tokom radova, te da ih nisu omele ni padavine.

Najfrekventniji saobraćaj u Brčkom odvija se glavnim ulicama, dok će preusmjeravanjem na zaobilaznicu, centar grada biti mnogo rasterećeniji.