latinica  ћирилица
28/05/2017 |  13:54 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Služena liturgija u obnovljenom hramu u Donjem Јelovcu (VIDEO)

Episkop banjalučki Јefrem služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u obnovljenom Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Donjem Јelovcu, kod Kozarske Dubice. U svojstvu kuma hrama, liturgiji je prisustvovao predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić. Ovaj Hram izgrađen je prije 120 godina, ali su ga ustaše potpuno uništile tokom Drugog svjetskog rata, a obnova je trajala više od 20 godina.
Crkva u Donjem Јelovcu kod Kozarske Dubice - Foto: SRNA
Crkva u Donjem Јelovcu kod Kozarske DubiceFoto: SRNA

Crkva u Donjem Јelovcu svjedok je vjekovonog postojanja srpskog naroda i njegovog identiteta na ovom području, kaže paroh knežički Željko Јevđenić i dodaje da je i crkva, zajedno sa narodom, pretrpjela velika stradanja tokom 20. vijeka.

"U ovom selu se dogodilo užasno stradanje u Drugom svjetskom ratu, jer se na jugistočnoj strani crkve, nekoliko stotina metara odavde, nalazi specifična grobnica sa nekoliko stotina imena stradalih 1942. godine, među kojima i imenom i prezimenom navedeno 70 djece do 14 godina starosti", naveo je Јavđenić.

Upravo su nad narodom ovog kraja, tokom ustaškog terora, počinjeni najmonstruozniji zločini.
Obnovom Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Donjem Јelovcu, uoči 120. godišnjice izgradnje, pruža se i podrška obnovi života u ovom kraju, poručuje kum hrama, Petar Đokić.

"Velike su, duboke i teške rane koje je doživio naš srpski narod ovdje na Kozari, nažalost i na mnogim drugim područjima, a bilo je potrebno mnogo decenija da se život približi onom kakav je bio i obnovi", rekao je Đokić.

Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Dragan Јaćimović ukazao je na istorijski značaj crkve u Donjem Јelovcu za srpski narod i mještane.

"Želim da zahvalim Vladi Republike Srpske i svima koji su pomogli obnovu ovog hrama i naravno da je i opština Kozarska Dubica u skladu sa svojim mogućnostima doprinijela izgradnji hrama u kojem će se okupljati srpski narod", rekao je Јaćimović.

U obnovi hrama Vaznesenja Gospodonjeg pomogli su Vlada RS i opština Kozarska Dubica, a veliki doprinos dali su i sami mještani.