latinica  ћирилица
28/05/2017 |  15:51 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Najbolji jagodar u Srpskoj Drago Bašić iz Kadinjana (VIDEO)

U Slatini kod Laktaša danas je održana manifestacija "Dan jagode" na kojoj je učestvovalo nekoliko desetina proizvođača jagoda iz Srpske, a za najboljeg jagodara ove godine u Republici Srpskoj proglašen je Drago Bašić iz Kadinjana, opština Laktaši.
Dani jagoda u Slatini - Foto: RTRS
Dani jagoda u SlatiniFoto: RTRS

Više od 80 proizvođača predstavilo se na 16. turističko privredna manifestacija "Dan jagode". Za razliku od prethodnih, ove godine, proizvođači nemaju problema sa plasmanom i cijenom. Domaći kvalitet je sve više prepoznat od kupaca.

Iako je izostala organizovana proizvodnja i otkup za poznatog kupca proizvođači jagoda, u opštini Laktaši su zadovoljni ovogodišnjim rodom i cijenom proizverdenih jagoda na više od 20 hektara.

U proteklih 14 godina iz skromnog opštinskog budžeta godišnje se u prosjeku izdvajalo oko 15.000 maraka za nabavku kvalitetnog sadnog materijala i edukaciju proizvođača.

"Ove godine smo imali najveći broj izlagača - njih 86, što govori o permanentnom radu i saradnji poljoprivrednih proizvođača i opštinske uprave u Laktašima", rekao je Darko Adžaip načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Laktaši.

Agronom Dalibor Dončić je istakao da su nove tehnologije smanjile upotrebu pesticida i se slobodno može reći da je to sada integralna proizvodnja, a postoje i primjeri organske proizvodnje.

U narednom periodu u planu je pokretanje aktivnosti na brendiranju slatinske jagode kao prepoznatljivog organski proizvedenog voća sa zaštićenim geografskim porijeklom.