latinica  ћирилица
28/05/2017 |  16:07 ⇒ 29/05/2017 | 12:36 | Autor: RTRS

Ponovo kašnjenja u isporuci pasoša (VIDEO)

Ponovo problemi sa pasošima. Na izdavanje putne isprave građani čekaju duže od mjesec dana, koliko je zakonom predviđeno. Problem pravi dobavljač, banjalučka firma Milbauer, koja u isporuci pasoša kasni 27 dana. Zbog toga bi, prenose mediji, Agenciji za identifikaciona dokumenta mogla da isplati oko 300.000 maraka odštete.
BiH pasoš - Foto: RTRS
BiH pasošFoto: RTRS

Zahtjevi predati – pasoša nema. Banjalučani strahuju koliko će još čekati na ovu ispravu. I ugovorena ljetovanja, čini se, moraće da odgode.

Od početka godine, u Banjaluci je predato oko 13.500 zahtjeva za izdavanje pasoša, a uručeno je oko dvije hiljade manje.

"U posljednjih mjesec dana imamo problem jer nam putne isprave ne dolaze u zakonskom roku. Evidentirali smo problem krajem aprila, o čemu smo obavestili i Agenciju, međutim, kako dobijamo putne isprave, tako ih i izdajemo'', izjavila je Zorana Grahovac, rukovodilac Odjeljenja za izdavnje ličnih dokumenata PU Banjaluka.

Sličan problem imaju i u kantonu Sarajevo.

Zahtjevi za izdavanje pasoša u Odjeljenju putnih isprava obrađuju se i dostavljaju na štampanje nadležnoj službi u Banjaluku u vrlo kratkom roku. Međutim, navedena nadležna služba odštampane pasoše isporučuje nam u roku dužem od mjesec dana.

Na najave od prije dva mjeseca da bi građani BiH mogli ostati bez pasoša, stavljena je tačka time što je IDEEA novim ugovorom, nakon višemjesečne afere, posao izrade pasoša ponovo povjerila Milbaueru. Time je obezbijeđen kontinuitet u izdavanju pasoša, navode iz Agencije.

Međutim, zbog nedostatka repromaterijala dobavljač izrađuje knjižice u smanjenom kapacitetu. Ipak, kažu, nema bojazni da će građani ostati bez pasoša i najavljuju da će problem riješiti u narednih mjesec dana.

"Informišemo javnost da je navedeni tehnički problem kod dobavljača u fazi rješavanja, te da imamo čvrsta uvjeravanja dobavljača da će se problem nedostatka repromaterijala riješiti u što kraćem roku, čime će se normalizovati cjelokupan proces izdavanja pasoša'', saopštila je IDDEEA.

Iz IDEEA najavljuju da će uskoro dati odgovore u vezi sa nastalim problemom.