latinica  ћирилица
28/05/2017 |  18:16 ⇒ 29/05/2017 | 13:22 | Autor: RTRS

Kakva je budućnost vladajuće koalicije? Đokić o prozivkama koalicionih partnera (VIDEO)

U susret posebnoj sjednici Narodne skupštine o inicijativi opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi, sve su glasnije priče o budućnosti vladajuće koalicije, ali i o zahtjevu za ostavku ministra industrije Petra Đokića. Dok predsjednik Socijalističke partije poručuje da nema razloga da se koalicija mijenja i da će od ponašanja koalicionih partnera zavisiti njen opstanak, opozicija tvrdi da veći dio ekspozea premijerke Željke Cvijanović nije realizovan, a dio odgovornosti, smatraju, snosi upravo ministar Đokić.
Petar Đokić i Marko Pavić - Foto: RTRS
Petar Đokić i Marko PavićFoto: RTRS

To što odluka o prodaji akcija RŽR "Ljubija", nije dobila podršku skupštine, za pojedine je signal da je vladajuća koalicija poljuljana. Prije svega, zbog izostanka glasova DNS-a. Lider socijalista, međutim, ne vidi razloge zbog čega bi se koalicija SNSD-DNS-SP morala mijenjati.

"Sigurno je da će narednih dana biti važno kako će se svi ponašati i kako će se odvijati razgovori kojih će biti između partija u okviru koalicije. Ali nema razloga da se fizički mijenja koalicija u ovom času", rekao je Đokić.

Partije iz opozicije u narednim danima pokušaće da u Parlamentu opozovu Vladu. Smatraju da je takav zahtjev opravdan i tvrde da imaju dovoljno argumenata.

"Očekujem da svi poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske na jedan ozbiljan način shvate ono što smo shvatili mi iz opozicije kada smo kreirali materijale koji su više nego dovoljni za smjenu Vlade Srpske", naglasio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Da li će pripremljeni materijal predstaviti poslanicima – zavisi od toga da li će biti usvojen dnevni red posebne sjednice. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik uvjeren je da do toga neće doći, a oči su sada usmjerene ka DNS-u koji ne želi da se o tome izjasni unaprijed.

"Vidjećete na samoj sjednici kako ćemo glasati. Mislim da ne bi bilo korektno govoriti o tome u ime svih poslanika", istakao je Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik DNS-a.

Ipak, nije tajna da DNS za odluku Vlade o prodaji akcija RŽR "Ljubija" i neuspjelu privatizaciju, krive ministra Petra Đokića. Traže njegovu ostavku. Zatražio ju je i PDP, i to zbog, kako tvrde, loše situacije u resoru.

Komentarišući zahtjev PDP-a za njegovu ostavku, Đokić je rekao da iz te stranke nisu razumijeli o čemu je riječ, te da je suština da je odbijena investicija od 157 miliona KM.

Zahtjev za ostavku ministra Đokića ne treba posmatrati samo iz ugla Ljubije, nego i iz ugla katastrofalnih rezultata resora koji predvodi, smatra lider SDS-a. Neko za njih, kaže Govedarica, mora odgovarati. Đokić, s druge strane, pita - ko će odgovarati zbog odbijanja višemilionske investicije?