latinica  ћирилица
29/05/2017 |  12:05 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

Hrvati u BiH pripremili novi prijedlog Zakona o Јavnom RTV servisu

HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor sačinili su prijedlog zakona o Јavnom RTV sistemu BiH koji podrazumijeva njegovo cjelovito reformisanje, rekla je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Krišto, koja danas učestvuje na seminaru pod nazivom "Nezavisnost i nepristrasnost medija", rekla je da mediji u BiH, pogotovo javni, oslikavaju svu stvarnost u kojoj se ova zemlja nalazi, a da na medijskoj sceni ima mnogo neprofesionalnizma i nestručnosti.

Ona vjeruje da će današnji seminar, sa iskustvima ljudi iz zemalja članica Savjeta Evrope i susjednih zemalja, doprinijeti da u BiH bude izrađen zakonski okvir koji će zaista reformisati Јavni RTV sistem, koji će biti održiv i u funkciji istinitosti i objektivnosti, svih konstitutivnih naroda i građana u BiH.

Predsjednik Potkomiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i član Velike narodne skupštine Turske Gilsen Bilgehan rekla je da mediji i njihova sloboda, kao četvrta snaga demokratije, postaju ključni preduslov za funkcionisanje demokratskih društava.

Šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Drahoslav Štefanek rekao je da je potrebno naći rješenje za problem finansiranja javnog RTV servisa BiH.

Izvor: SRNA