latinica  ћирилица
29/05/2017 |  15:13 ⇒ 15:21 | Autor: RTRS

Dačić: Nastavak borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Vlada Srbije nastaviti principijelnu borbu za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje i odlučno se suprotstaviti nagovještaju formiranja takozvane vojske Kosova i drugim pokušajima učlanjenja Prištine u međunarodne organizacije.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

- Ostaćemo posvećeni nastavku pregovaračkog procesa sa EU, daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa i vojnoj neutralnosti - poručio je Dačić na svečanosti obilježavanja Dana srpske diplomatije.

On je ocijenio da je realnim sagledavanjem bezbjednosnih i političkih izazova i riješenošću da sve nesuglasice i probleme rješava dijalogom i drugim diplomatskim sredstvima, sa osnovnim ciljem očuvanja regionalnog mira i stabilnosti, Srbija pokazala da posjeduje kapacitete za pragmatično i odgovorno djelovanje, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić, koji je od danas i vršilac dužnosti premijera Srbije, podsjetio je da Srbija ove godine obilježava 800 godina od krunisanja prvog srpskog kralja Stefana Prvovjenčanog i da je, bez obzira na diskontinuitet srednjovjekovne i moderne srpske države, svijest o snazi, veličini i kulturološkom modelu koji je uspostavljen u 13. vijeku ostao duboko urezan u kolektivnom sjećanju srpskog naroda.

- Stari Ras, Studenica, Sopoćani, Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija uvršteni su na Uneskovu listu svjetske baštine. Oni kao stožeri duhovne snage srpskog naroda moraju biti sačuvani i njihova odbrana ostaje naš najveći prioritet - poručio je Dačić.

Izvor: SRNA