latinica  ћирилица
29/05/2017 |  15:48 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Čubrilović: Vladajuća koalicija ni na koji način nije ugrožena

Predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je danas da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ni na koji način nije ugrožena.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

- Mislim da ovo što trenutno radi opozicija u Srpskoj predstavlja metod opozicionog djelovanja, ali ne bi valjalo da se politička situacija komplikuje, s obzirom na ionako do kraja iskomplikovanu situaciju na nivou BiH - rekao je Čubrilović.

On je ocijenio da se na nivou BiH danas ne zna ni ko je većina, niti ko predlaže i kakve se odluke donose.

- Za razliku od BiH, u Republici Srpskoj sve institucije rade normalno prema Ustavu i zakonu. Istovremeno, ne vidim ništa zabrinjavajuće po institucije Srpske, bez obzira na trenutno djelovanje opozicije - rekao je Čubrilović.

On je izrazio uvjerenje da će postojeći manadat ostati do kraja, kao i da se nikakva prekompozicije vlasti neće desiti do izborne 2018. godine.

- Poručujem svima koji u Republici Srpskoj žele da preuzmu vlast - neka se pripremaju za izbornu 2018. godinu. Samo izbori mogu da kažu ko treba da bude vlast - rekao je Čubrilović.

Otvarajući izložbu o 25 godina postojanja Narodne skupštine Republike Srpske, Čubrilović je istakao da je dan kada je osnovana Skupština od vitalnog interesa za Srbe koji žive u BiH.

- To je dan kada je počeo proces konstituisanja Republike Srpske, čiji je glavni cilj bio očuvanje političkog, teritorijalnog, nacionalnog i duhovnog identiteta srpskog naroda u BiH - dodao je Čubrilović.

Čubrilović je istakao da je Narodna skupština Republike Srpske garant zakonodavnog rada i postojanosti Republike.

- Narodna skupština Srpske je garant zakonodavnog rada, donošenja najboljih zakonskih rješenja, kao i postojanosti Republike Srpske unutar BiH - rekao je Čubrilović u Novom Sadu, gdje je otvorio Izložbu "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske /1991–2016/".

Obraćajući se velikom broju okupljenih u Istorijskom arhivu grada Novog Sada, on je istakao da je Republika Srpska stvorena voljom naroda.

Čubrilović je naglasio da je Skupština srpskog naroda u BiH, sastavljena od poslanika izbaranih na prvim neposrednim parlamentarnim izborima, osnovana 24. oktobra 1991. godine i odmah počela da donosi istorijske dokumente, kojim je konstituisana Republika Srpska.

- Činjenica je da je Republika Srpska proglašena 9. januara 1992. godine. Taj datum i danas s ponosom slavimo kao Dan Republike. Nažalost, neki predstavnici iz redova bošnjačkog naroda u Sarajevu pokušavali su da ga bezrazložno ospore - naveo je Čubrilović.

N. Sad: Izložba "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016" (Foto: SRNA)

Osim Čubrilovića, na svečanosti su govorili i Bojan Stojnić, direktor arhiva Republike Srpske i autor izložbe, zatim predsjednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Јelušić i direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada Petar Đurđev.

Na Izložbi je predstavljeno 30 eksponata, dokumenta koji svjedoče o danima pred i u vrijeme osnivanja Narodne skupštine Republike Srpske, kao i onima koji su uslijedili poslije osnivanja.

Izložba "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske /1991–2016/" prije Novog Sada bila je predstavljena u Užicu, Beogradu i Požarevcu.

Izvor: SRNA