latinica  ћирилица
29/05/2017 |  18:33 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Sastanak koalicije SNSD, DNS i Socijalističke partije narednih dana (VIDEO)

Koalicija SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije sastaće se narednih dana, najavila je premijerka i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Kadrovska pitanja o statusu ministara Petra Đokića i Neđe Trninića, kaže, biće rješavana na nivou koalicije.

Odluka o prodaji akcija rudnika Ljubija bila je Vladina, i zbog toga ne može biti pojedinačne odgovornosti za njen neuspjeh u Narodnoj skupštini, poručila je premijerka.

- Ne vidim nikakvu potrebu da ministar Đokić bude taj koji bi navodno trebalo da snosi krivicu za neuspjeh jedne tačke u NSRS, jer nije bila samoinicijativna namjera niti Đokićev i prijedlog njegovog ministarstva, kaže premijerka Cvijanović.

Da su zahtjevi za Đokićevu ostavku dnevnopolitičke prirode, smatra i predsjednik Unije udruženja poslodavaca, Dragutin Škrebić, dodavši da je Đokić jedan od najangažovanijih ministara.

- Mislim da ove priče nisu u interesu radnika i privrednika i zato našim političarima poručujem da bi bolje bilo da svoju energiju usmjere na razvoj Republike Srpske, rješavanje životnih pitanja i privlačenje, a ne rastjerivanje investitora, ističe Škrebić.

Predsjednik Parlamenta i potpredsjednik DNS-a, Nedeljko Čubrilović ponovio je, u Novom Sadu, gdje je otvorio Izložbu o 25 godina Narodne skupštine, da vladajuća koalicija ni na koji način nije ugrožena, da sve institucije u Srpskoj funkcionišu, za razliku od BiH, gdje se ne zna ko čini većinu, niti kakve se odluke donose.

- Mislim da ovo što trenutno radi opozicija u Srpskoj predstavlja metod opozicionog djelovanja, ali ne bi valjalo da se politička situacija komplikuje, s obzirom na ionako do kraja iskomplikovanu situaciju na nivou BiH, poručio je Čubrilović.

A uoči posebne sjednice republičkog parlamenta, iz opozcije koja traži izglasavanje nepovjerenja Vladi, tvrde da je ova vlast najnesposobnija.

- Najnesposobnija je zbog načina na koji je nastala, kupovinom poslanika, za koju niko nikad nije odgovarao.Umjesto da gospođa Cvijanović bude odgovorna i umjesto da bude u zatvoru, ona vodi Vladu RS sve ove godine, kaže Vukota Govedarica predjednik SDS-a.

- Јa mislim da bi Govedarica u zatvor poslao svakoga koga ne može da pobijedi na izborima. Ne mislim da ima integritet ni kredibilitet da bilo koga komentariše i markira kao nenarodnu vlast, jer da su oni potencijalna narodna vlast, do sada bi to narod prepoznao. Јedanaest godina nije prepoznao da su oni ti, još 11 godina to neće biti prepoznato, poručila je Cvijanovićeva.

Premijerka je ponovila da od zakazane sjednice parlamenta ne očekuje ništa, jer svugdje u svijetu, pa tako i u Srpskoj, dnevni red određuje vlast, a ne opozicija. Inicijativa za smjenu vlade je, kaže, isfabrikovana priča, kojom u opoziciji samo žele da prikriju vlastite probleme.