latinica  ћирилица
29/05/2017 |  18:48 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Uskoro još jedan prijedlog - o izmjenama Izbornog zakona BiH (VIDEO)

U parlamentarnu proceduru uskoro će još jedan prijedlog zakona, o Izmjenama izbornog zakona BiH.
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

Nakon što su, u Domu naroda BiH zaustavili prijedlog HDZ-a, pokrećući mehanizam zaštite vitalnog interesa na proceduru usvajanja, SDA, sada najavljuje svoj prijedlog.

Akcenat će, kažu, biti na izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije i primjena rezultata popisa.

Јoš početkom mjeseca, kada su se obrušili na HDZ-ov prijedlog, tvrdili su kako nije dobro da samo jedna partija rješava problematiku izbornog zakonodavstva. Tada su insistirali u SDA, kako Izborni zakon treba da mijenja Interresorna radna grupa. A onda su se zatvorili unutar zidina vlastite Stranačke centrale, daleko čak i od pojedinaca iz rukovodstva, poput slabo obaviještenog Safeta Softića. I bacili se na posao! Da po vlastitim aršinima urede način izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH. Traže modus kako da popune i vječno nepopunjeni Klub delegata srpskog naroda. 

- U svakom slučaju mora ostati odredba da se po jedan predstavnik konstitutivnih naroda bira iz svakog Kantona – ukoliko takav postoji u Skupštini Kanotana, kaže Halid Genjac predsjednik Glavnog odbora SDA.

Ukoliko ne postoji u Skupštini, lupom će ga tražiti na listama kandidata. A tamo bi ga valjda, već trebali naći. Koliko će takvi kandidati – delegati biti legitimni predstavnici jednog naroda, SDA mnogo ne brine. Važnija im, kaže Genjac, premisa konstitutivnosti naroda u svim Federalnim Kantonima! A oni etnički sve čistiji! Pozabaviće se SDA i jednostranim rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, prema kojima Bošnjaci u Federaciji čine čak 70% ukupnog stanovništva.

- Pitanje pozivanja na popis iz 1991. ili popis 2013., i tu postoji kontroverza i to su razlozi zbog kojih ćemo vjerovatno morati određene izmjene ustava FBiH predložiti, poručuje Genjac.

Detalje Genjac još ne otkriva. Kaže dorađuju se! U HDZ-u, spremni da svaki prijedlog prihvate bjanko, ali pod uslovom da on poštuje legitimnost izbora predstavnika konstitutivnih naroda u svim institucijama, pa i delegata u Domu naroda. Gorku pilulu – stopiranja vlastitog prijedloga, s početka mjeseca, još nisu progutali.

- Mi smo upravo išli s prijedlogom da tamo gdje Srbi žive da tamo i budu birani, a ne tamo gdje ih nema, kao što je to do sada bilo. Dakle, išli smo za tim da postoji legitiman izbor ne samo predstavnika Srpskog naroda što je vrlo značajno, nego i Hrvatskog i Bošnjačkog, kaže Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda BiH (HDZ).

Iako sumnja u rješenje SDA po mjerilima hrvatskih zvaničnika postoji, spremni su da Prijedlog razmotre.
- Više bih volio da gospodin Genjac tvrdi da kontroliraju ruke koje SDA ima, puno bi nam lakše bilo raditi, kaže Mario Karamatić, delegat HSS-a.

SDA i definitivno ne kontroliše baš sve ruke koje u Parlamentu ima. Legitimnost je riječ čije značenje u Federaciji, odavno ima različito tumačenje – pogotovo kada se o izbornom procesu govori! Izborni Zakon i brojne predložene a ne usvojene izmjene, godinama već, kamen su spoticanja u istom, Federalnom diskursu. Da će ovaj put biti drugačije, ni najveći optimisti ne vjeruju!