latinica  ћирилица
29/05/2017 |  22:01 ⇒ 22:41 | Autor: RTRS

Aspekt- Nema dileme da će na Balkanu biti prekrajanja granica (VIDEO)

Nema dileme da će na Balkanu biti prekrajanja granica, to se sve vrijeme radi- poručili su gosti u emisiji Aspekt, Radio-televizije Republike Srpske. Toga je, kažu, bilo uvijek i svuda, ali najvažnije je da se ne mora završiti ratnim sukobom.
Aspekt - Foto: RTRS
AspektFoto: RTRS

- 2002. godine sam rekao da će prvo otpasti Crna Gora od Srbije, pa da će Kosmet dobiti nezavisnost, pa Preševo, Bujanovac, Medveđa... Već dvije trećine Albanaca imaju vlast, a kad se gospoda iz Vašingtona sjete, onda će "zakuvati" i sa Vojvodinom, a o Sandžaku da ne govorim - smatra Emil Vlajki, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Hrvoje Klasić, istoričar na Univerzitetu u Zagrebu, rekao je da je za Balkan specifično to što prekrajanje granica završi ratnim sukobom.

- Imamo situaciju da Velika Britanija pravi velike posljedice, a ko bi rekao. Takođe se zna se šta će biti sa Španijom i Ukrajinom. Ako pogledamo, Balkan nije izuzetak, a ono što je specifično jeste što prekrajanje granica ovdje uvijek završi ratnim sukobom - naveo je Klasić.

Milan Gulić sa Instituta za savremenu istoriju iz Beograda kaže da je prekrajanje granica na našim prostorima stara priča.

- Ovdje prekrajanje granica nije novo, ono je još u toku. Kad kažemo novo, ispadne da je mirno, pa da će postati nemirno. Ne, nije, jer problem KiM još nije završen, premda se čini da jeste. I pitanje tzv. Preševske doline, tzv. Sandžaka i pitanje Vojvodine su ili žarišta ili će postati žarišta - rekao je Gulić.

Pogledajte emisiju Aspekt: