latinica  ћирилица
30/05/2017 |  10:31 ⇒ 15:49 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske na inauguraciji Vučića; Dodik sutra u Sankt Peterburgu

Vučić će sutra u 12.00 časova na posebnoj svečanoj sjednici Skupštine Srbije položiti zakletvu na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Predsjednik Dodik će nakon svečane ceremonije otuputovati u Rusiju gdje će prisustvovati na forumu u Sankt Peterburgu koji se tradicionalno organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije.

Dodik je ranije izjavio da će se tom priliku sastati sa veoma važnim ljudima, između ostalog i sa gradonačelnikom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom, koji je veliki prijatelj Republike Srpske i pomaže saradnju ovog grada i Srpske.

Polaganju zakletve izabranog predsjednika Srbije sutra će prisustvovati i predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović.

UČEŠĆE NA EKONOMSKOM FORUMU, MOGUĆ I SUSRET SA PUTINOM

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je Srni da sutra putuje u Sankt Peterburg na ekonomski forum, gdje će o ekonomskoj i političkoj situaciji u Srpskoj razgovarati sa važnim ljudima iz te oblasti, te najavio mogućnost sastanka sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Dodik je rekao da je u toku dogovaranje sastanka sa predsjednikom Ruske Federacije, ali da njegova realizacija zavisi od Putinovih obaveza.

"Postoje mogućnosti da se dogodi taj susret", naveo je Dodik.

On je istakao da će na ekonomskom forumu imati priliku da se sastane sa važnim ljudima iz političkog i ekonomskog života Rusije, ali i ostalih zemalja.

"Godinama posjećujemo tradicionalni ekonomski forum na kojem se okuplja poslovna i politička elita Rusije, mnogo inostranih gostiju, privrednika i političara. Svake godine jedna zemlja je gost. Ranije je bila Kina, a ove godine je Indija, tako da to pruža priliku za mnoge susrete sa važnim ljudima", naglasio je Dodik.

On je dodao da forum prezentuje, prije svega, ruska dostignuća u ekonomiji, te ocijenio da je Rusija stabilizovala ekonomiju nakon što su joj uvedene sankcije.

"Uspjela je da odoli sankcijama Zapada, stabilizovala je svoju valutu koja u posljednje vrijeme jača i vidi se privredni rast koji se ne zasniva samo na prodaji naftne sirovine. Uspjeli su da u ove tri godine razviju neke proizvodnje koje do tada nisu imali, a u suštini su robu široke potrošnje u najznačajnijem obimu uvozili sa zapadnog tržišta", kaže Dodik.

On je rekao da će zahvaliti Ruskoj Federaciji na pomoći koju pruža Srpskoj, te da će tokom susreta prezentovati ekonomsku i političku situaciju u Srpskoj.

"Činjenica da Republika Srpska ima stabilne institucije najbolje govori o njenoj snazi i da održava rast domaćeg proizvoda. Prošle godine smo imali rast od 2,9 odsto, što je jedan od najvećih u regionu i vjerujemo da ćemo ga održati i povećati i u ovoj godini, ali su nam, naravno, potrebne i dodatne mjere stabilizacije i pokušavamo da to uradimo", naveo je Dodik.

On je istakao da je Srpska naivno vjerovala da je to moguće ostvariti kroz ekonomsku agendu, na koju je imala i primjedbe, ali je ipak prihvatila kao određenu mogućnost.

"Pokazalo se da to u suštini ne funkcioniše i pokušavamo da nađemo alternative. Cilj mi je da tamo ojačam ranije kontakte i da se približim određenom cilju u vezi sa pribavljanjem podrške, pa i finansijske, sa tržišta Evroazije. Na globalnom nivou vidimo da se finansijski centri u znatnom obimu preseljavaju i lociraju upravo u Evroaziji", naglasio je Dodik.

Napominjući da na ekonomski forum ide na poziv gubernatora Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka, Dodik je dodao da će se sastati sa upravom sanktpeterburške gubernije, Poltavčenkom i njegovim saradnicima, predsjednikom parlamenta, ali i ministrima u Vladi Ruske Federacije.

Dodik je rekao da je prihvatio poziv da bude dio veteranske ekipe Sankt Peterburga koja će u četvrtak odigrati košarkašku utakmicu sa ekipom Moskve.