latinica  ћирилица
30/05/2017 |  10:34 | Autor: RTRS

Atina demantovala da neće platiti dug

Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos odbacio je danas navode njemačkog lista "Bild" o tome da bi država mogla da bankrotira u julu zbog dugova koje ne može da plati.
Atina - Foto: RTRS
AtinaFoto: RTRS

"`Bild` je iskrivio ono što sam juče izjavio. Nisam rekao da Grčka neće platiti dug u julu. Ne postoji takvo pitanje", rekao je Cakalotos Rojtersu.

Cakalotos je dodao da su se Grčka i njeni međunarodni kreditori dogovorili da obje strane nastave da ispunjavaju svoje obaveze.

"Ali Vlada Grčke smatra da isplata finansijske pomoći bez razjašnjenja statusa grčkog duga nije dovoljno za pokretanje grčke ekonomije", rekao je ministar finansija.

Vladin portparol Dimitris Canakopulos istovremeno je demantovao medijske navode da bi Atina mogla da odluči da ne plati dug ukoliko sa kreditorima ne postigne dogovor o umanjenju državnog dugovanja.

"To nije istina. Imaćemo rješenje 15. juna", rekao je Canakopulos.

Grčka se nada da će na sastanku ministara evrozone 15. juna biti pronađeno rješenje za njen stari zahtjev da joj bude otpisan dio državnog duga poslije prihvatanja tri paketa međunarodne finansijske pomoći.

Država u julu treba da plati dug u iznosu od 7,5 milijardi evra, što neće moći da uradi ukoliko do tada ne dobije novu tranšu pomoći od kreditora iz paketa ukupne vrijednosti 86 milijardi evra.

Izvor: Srna