latinica  ћирилица
30/05/2017 |  11:23 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Banjaluka: Potpisan ugovor za Eko toplanu (VIDEO)

Potpisan je ugovor o osnivanju privrednog društva Eko toplane Banjaluka. Osnivanjem nove toplane biće riješen jedan od najveći komunalnih i finansijskih problema grada. Osim izgradnje nove toplane, biće modernizovana toplifikaciona mreža.
Banja Luka: Eko Toplana - pres - Foto: RTRS
Banja Luka: Eko Toplana - presFoto: RTRS

Ugovor su potpisali gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i izvršni direktor Instituta za energetiku i ekologiju Dragiša Zečević. Potpisivanju su prisustvovali predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i generalni direktor Šuma Republike Srpske Risto Marić.

Već 1. juna trebalo bi da počnu pripremni radovi na novoj toplani, smještenoj na parceli do dosadašnje. Novom toplanom Banjaluka će dobiti kvalitetno grijanje, a novac koji je odlazio van na nabavku mazuta ostaje na domaćem tržištu.

- Konačno dobijamo pouzdano i kvalitetno grijanje u Banjaluci. Dobićemo cjelodnevno grijanje u odnosu na dosadašnji dnevni režim, ali i velike finansijske efekte - kaže gradonačelnik Igor Radojičić.

Cijena grijanja po metru kvadratnom neće se mijenjati, dok će za one koji imaju kalorimetre biti uveden novi tarifni sistem. Staru toplanu očekuje restrukturiranje, a veći broj radnika zaposlenje u novoj.

- Tehnologija u novoj toplani djelo je domaćih stručnjaka čime se pokreće domaća elektro-mašinska i građevinska industrija - ističe Dragiša Zečević, izvršni direktor Instituta za energetiku i ekologiju.

Direktor Šuma Srpske Risto Marić rekao je da će biti obezbijeđeno dovoljno bio-mase i drvnog sortimenta za proizvodnju drvne sječke na terirtoriji grada Banjaluka.

Sezona grijanja u Banjaluci počinje od 15. oktobra, a stara toplana će obezbijediti grijanje sve dok nova ne bude u funkciji.