latinica  ћирилица
30/05/2017 |  12:16 ⇒ 12:20 | Autor: RTRS

Dačić: Interes regiona je orijentacija svih ka intenzivnoj saradnji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja Balkana ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Dačić je, obraćajući se na otvaranju Seminara posvećenog regionalnoj stabilnosti i saradnji na Korejskom i na Balkanskom poluostrvu, koji se održava u Beogradu, kazao da unapređenje dobrosusjedske i uzajamno korisne saradnje predstavlja jedan od osnovnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

On je naveo da su organizatori seminara sasvim opravdano pošli od nespornih sličnosti Balkana i Korejskog poluostrva, te da je najuočljivija sličnost turbulentno istorijsko iskustvo koje je kod oba naroda obilježeno snažnom slobodarskom tradicijom i čvrstim opredjeljenjem za nezavisnošću.

Prema njegovim riječima, poslije raspada Јugoslavije i ratova devedesetih, Srbija se opredijelila za put mira, pomirenja i prosperiteta na Balkanu i svi su znali da je to dug i često, bolan proces.

"Uspostavili smo diplomatske odnose sa novim susedima i krenuli putem obnove političkih, ekonomskih i kulturnih veza. Dali smo veliki doprinos zajedničkom trasiranju puteva za brojne regionalne inicijative i za saradnju i otvaranje perspektiva evropskih integracija za region zapadnog Balkana", rekao je Dačić.

On je dodao da je tokom ovog procesa Srbiji bila značajna podrška zemalja članica EU i evropskih institucija, kao i postignuti konsenzus u regionu da svi vide zajedničku budućnost u okviru integrisane porodice evropskih naroda i država.

"Pored članstva u EU, ključni spoljnopolitički prioriteti Srbije su regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima, kao i nastavak politike pomirenja u regionu", istakao je.

Dačić je naveo da se Srbija postavlja konstruktivno i u pogledu učešća Prištine u radu regionalnih foruma.

On je dodao da, paralelno sa procesima usmjerenim ka jačanju saradnje, tokom nekoliko posljednjih godina u pojedinim zemljama regiona su ojačali i retrogradni procesi - insistiranje na ostvarenju pojedinačnih interesa na štetu drugih država i ukupne saradnje, ali i stabilnosti u regionu.

"Prema pravilu, nastojanja da se nametnu takva rešenja bila su usmerena direktno protiv interesa Srbije i srpskog naroda u regionu", rekao je on.

Dačić je dodao da pogoršanju bezbjednosno-političke situacije u regionu u velikoj mjeri je doprinijelo i komplikovanje ukupne bezbjednosno-političke situacije u svijetu, odnosno na evropskom nivou.

"U mnogim zemljama regiona je došlo do jačanja nacionalizma i radikalizacije političke scene", istakao je Dačić.

On je istakao da Srbija podržava sve inicijative koje promovišu dijalog, multilateralnu ekonomsku saradnju i jačanje dobrosusjedskih odnosa, te da tako gleda i na projekte i inicijative za povezivanje u regionu Sjeveroistočne Azije, ali i na širem azijskom prostoru.

"Srbija poštuje relevantne rezolucije Savjeta bezbednosti UN i pridružuje se stavovima EU i ostalih međunarodnih tela koji se kritički odnose prema nuklearnom i balističkom programu DNR Koreje, kao i stanju ljudskih prava u toj zemlji", rekao je Dačić.

Izvor: SRNA