latinica  ћирилица
30/05/2017 |  12:34 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Foča: Počinje izgradnja 20 kuća za izbjegle i raseljene Srbe (VIDEO)

U Foči, Rogatici, Čajniču i Goraždu, Vlada Republike Srpske počela je izgradnju 40 kuća za raseljena lica u vrijednosti od 1.600 .000 KM.
Foča - početak gradnje kuća za izbjegle - Foto: SRNA
Foča - početak gradnje kuća za izbjegleFoto: SRNA

Ovaj projekat stambenog zbrinjavanja, koji će biti završen za tri mjeseca, sprovodi se od novca kreditnog zaduženja kod Saudijskog razvojnog fonda.

Danijel Ljuboja, prije dvadeset tri godine sa porodicom napustio je Vareš i nastanio se u Foči. Šesnaest godina žive u alternativnom smještaju na Miljevini. U iščekivanju pomoći, sa roditeljima je u Foči počeo graditi kuću koja će u ovom projektu biti završena.

- Za devedeset dana, kada vidim ciglu ovdje, shvatiću da je počelo - rekao je Ljuboja.

Osim 20 kuća u Foči i u Rogatici biće izgrađeno 12, Ču ajniču pet i u Goraždu tri kuće. Ovaj posao je i nagovještaj raspuštanja kolektivnih centara.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Radovan Grajić rekao je da će izgradnja 40 kuća u četiri opštine biti završena za tri mjeseca.

- Za devedeset dana te bi kuće trebalo da budu useljene i da imamo 20 sretnih porodica koje su sigurno mnogo čekale svoj dom - rekao je Grajić.

Na području opštine Foča više od pet miliona KM biće uloženo u smještaj raseljenih lica.

- U arednom periodu realizovaćemo i izgradnju dvije stambene zgrade. U jednoj će biti 20, a u drugoj 12 stanova. Pored toga radimo i tri stana koja nismo realizovali u prošloj godini - naveo je načelnik opštine Radisav Mašić.

Uskoro će biti završeno i 15 kuća koje se grade od pomoći Opek programa.