latinica  ћирилица
30/05/2017 |  13:28 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Gradiška: Počeli Dani strnih žita (VIDEO)

I pored nestabilnih vremenskih uslova ovog proljeća, očekuje se prosječan prinos pšenice od četiri tone po hektaru, rečeno je na manifestaciji "Dani polja strnih žita", održanoj na oglednim parcelama u Dušanovu kod Gradiške.
Dani strnih žita - Foto: SRNA
Dani strnih žitaFoto: SRNA

Predstavljeno je ogledno polje od 3,5 hektara vladinog resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, na kojem se uzgaja 61 sorta pšenice, ječma i zobi.

Na osnovu ostvarenih rezultata ovog ogleda i stručnih savjeta, poljoprivrednici će moći da izaberu sorte koje će sijati naredne sezone da bi povećali prinose. Poljoprivrednici smatraju da bi sorte sa ovog ogleda mogle da daju od 550 do 600 kilograma po dunumu.

U resornom ministarstvu ističu da bi nove sorte uz pravilnu primjenu agrotehničkih mjera, mogle da povećaju prinose.

- Savjetodavstvo je uvijek najbolje onda kada proizvođaču nešto kažete to mu i pokažete na samoj parceli. Naredne sedmice imaćemo dvije manifestacije u Prijedoru i Bijeljini - naveo je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U Srpskoj je pod strnim žitima ove godine zasijano 65.000 hektara, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu, a stručnjaci ocjenjuju da ratari konačno imaju jednu godinu koja obećava zadovoljavajuće prinose. Kvalitet roda zavisiće od odabira sorte i primjenjenih agrotehničkih mjera.

- Generalni prosjek oko 4 tone po hektaru bi bio zadovoljavajući u našim uslovima - kaže Dragan Mandić, šef Zavoda za strna žita na Poljoprivrednom institutu Republike Srpske.

Ipak, više od prinosa proizvođače brinu podsticaji koji bi, kažu, trebalo da budu veći da bi proizvođači mogli da razmišljaju ne o povećanju, već o nastavku proizvodnje.