latinica  ћирилица
30/05/2017 |  15:39 | Autor: RTRS

Komisija za nestala lica nema zasluge u procesu traženja nestalih

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske apelovala je danas da predstavnici Srpske u Savjetu ministara BiH ne podrže potpisivanje sporazuma o statusu i funkcionisanju Međunarodne komisije za nestala lica jer se time verifikuju netačni podaci i projektovani sistem ekshumacija i identifikacija.
Republička organizacija porodica - Foto: RTRS
Republička organizacija porodicaFoto: RTRS

"Postoje dokazi da je uz pomoć i podršku drugih institucija, prvenstveno Haškog tribunala, ta komisija pomogla da se pronađe više od 4.000 Bošnjaka, a za isto vrijeme nijedan Srbin sa spiska nestalih iz Srpske", navedeno je u reagovanju upućenom Savjetu ministara BiH.

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila navela je i da postojeća Međunarodna komisija za nestala lica nema zasluge u procesu traženja nestalih, kao što to ona navodi, a što se prije svega odnosi na identifikaciju i pomoć u pronalaženju pojedinačnih i masovnih grobnica.

"Međunarodna komisija za nestala lica instalisala je i pokrenula u BiH laboratoriju za DNK analizu, ali, nažalost, ukupne brojke identifikovanih lica ne idu u prilog nepristrasnosti cijelog ovog procesa", navedeno je u reagovanju, koje je potpisao predsjednik Republičke organizacije Nedeljko Mitrović.

Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za boračko-invalidsku zaštitu razmatrao je ovu inicijativu na sjednici održanoj 27. aprila i iznio je mišljenje po kojem nije prihvatljivo za Srpsku da takav sporazum bude potpisan.

Izvor: Srna