latinica  ћирилица
30/05/2017 |  15:39 ⇒ 31/05/2017 | 07:37 | Autor: RTRS

Izbor i inauguracija predsjednika Srbije - važan čin za sve Srbe

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je za sve Srbe, gdje god da se nalaze, izbor i inauguracija predsjednika Srbije važan čin, te pozvao građane Srpske da taj čin uvijek sa posebnom pažnjom podrže.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (foto: © Sputnik/ Radoje Pantović) - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (foto: © Sputnik/ Radoje Pantović)Foto: RTRS

Dodik je poručio da je za Republiku Srpsku važna jaka i stabilna Srbija, jer je to država sa kojom ima najbolje moguće odnose kada je riječ o aktuelnoj političkoj i državnoj garnituri.

"Mnoge stvari koje smo uradili u prošlosti govore o tome da je upravo ta saradnja konkretizovana i sada ne moram da odgovaram na ranije pitanje - šta su to specijalne veze. Specijalne veze su iza nas ostavljeni projekti", istakao je Dodik u izjavi Srni uoči sutrašnjeg svečanog polaganja zakletve izabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsjednik Srpske je konstatovao da bez Srbije mnogi projekti ne bi bili realizovani, poput izgradnje mosta između Bratunca i Ljubovije, koji ni bivša država nije uspjela da napravi, a koji će biti završen ove godine.

On je dodao da je ključni infrastrukturni projekat u Srpskoj izgradnja autoputa od Banjaluke do Doboja i dalje prema Bijeljini, pa spajanje sa autoputem prema Beogradu.

"To je nešto što smo zacrtali da uradimo, a imamo određene razgovore sa Srbijom i sa kineskim partnerima da ojačamo saradnju i potencijal", rekao je Dodik.

On je naveo da su neki od planova i autoput koji će Srbija napraviti do granice sa BiH kod Višegrada, a koji će preko Rogatice i Pala biti naslonjen na Istočno Sarajevo.

Dodik je poručio da postoji interes i za regulacijom obje strane Drine u toku rijeke koji je veoma opasan prilikom visokih voda, te ostali projekti međugranične i prekogranične saradnje, saradnje susjednih opština, te projekti u oblasti prosvjete i zdravstva.

On je napomenuo da je prethodnih godina regulisan status građana Republike Srpske koji iz raznih razloga borave u Srbiji, poput studenata koji više nemaju status stranaca već domaćih studenata.

"Isto je i kod korisnika zdravstvenih usluga, što govori da je danas daleko lakše riješiti mnoge probleme nego što je bilo u prošlosti", rekao je Dodik.

On je najavio da će nakon svečanosti polaganja zakletve izabranog predsjednika Srbije u Beogradu sutra otputovati u Rusku Federaciju, gdje će prisustvovati ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Izvor: Srna