latinica  ћирилица
30/05/2017 |  15:42 ⇒ 31/05/2017 | 08:32 | Autor: RTRS

Udruženje penzionera: Povećanje penzija od oktobra (VIDEO)

Od oktobra penzioneri u Republici Srpskoj imaće penzije veće za tri odsto, a u narednoj godini pet odsto, koliko traže penzioneri.
Udruženje penzionera - Foto: RTRS
Udruženje penzioneraFoto: RTRS

Nadležni uvjeravaju da će novca za povećanje biti, a penzioneri kažu da su predstavnici u zajedničkim institucijama BiH radili kako treba, penzije bi mogle biti povećane i ranije.

Uz oktobarsku penziju penzionerski ček trebao bi da bude uvećan za tri odsto. Za penzionere korak naprijed, ali samo polovičan, jer oni traže povećanje od pet odsto.

- Biće još povećanja, ja tvrdim da će doći do tih pet odsto. Mi nismo odustali, ali će ići tri odsto u ovoj godini i dva odsto u prvom dijelu naredne godine - rekao je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je svjestan očekivanja penzionera da povećanje penzija bude u većem iznosu.

- Želje su jedno, a realnost drugo. Učinićemo sve da u narednom periodu pronađemo izvore za povećanje penzija od tri odsto - rekao je Savanović.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović kaže da je povećanje penzija do sada dostiglo 11,3 odsto i da najnovije nije upitno.

- Penzije će se isplaćivati kao i do sada. To je, dakle, jedan ukalkulisani trošak za koji smo znali i opredjeljivali se svjesno - navela je Cvijanovićeva.

U Fondu PIO dodatne rezerve novca vide u većoj disciplini obračuna i naplate doprinosa, trajnoj borbi protiv rada na crno. Fond je zagovornik i uvođenja tzv. platnih razreda.

- Cilj je da ne dopusti da imamo situaciju kakvu imamo danas, a to je da imamo doktora nauka, mastera, magistara, mnoštvo ljudi sa VSS koji su prijavljeni na minimalni iznos neto plate od oko 400 KM i po tom osnovu plaćaju doprinose - ističe Mladen Milić, direktor Fonda.

Para ima, tvrde u Udruženju penzionera, ali službe treba da rade svoj posao. Zbog nerada zajedničkih institucija izostali su, kažu, naplata klirinškog duga, saradnja sa MMF-om, efektnije naplaćivanje poreza i doprinosa.

- Recimo, da je došlo do nekih rješenja, penzije bi već bile povećane - tvrdi Rakulj.

Rakulj ističe da to što na nivou BiH ne rade kako bi trebalo ide na štetu penzionera. Podsjeća na njihovu borbu za smanjenje cijena lijekova. Kaže, godinama su ih pljačkali, a lijekovi su smanjeni tek kad su penzioneri ozbiljno zaprijetili.