latinica  ћирилица
30/05/2017 |  16:02 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

Rešićeva i Malešević posjetili Gradišku (VIDEO)

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević posjetili su danas Gradišku gdje su sa načelnikom ove opštine Zoranom Adžićem razgovarali o unapređenje rada lokalne uprave, rekonstrukciji i adaptaciji osnovnih i srednjih škola te rekonstrukciji stare zgrade gradske Vijećnice.
Malešević i Rešić u Gradišci - Foto: SRNA
Malešević i Rešić u GradišciFoto: SRNA

Rešićeva je izrazila zadovoljstvo što se nakon tri godine u Gradišci ponovo može govoriti o radu, a ne o blokadama.

"Danas nam je uručen nulti primjerak elaborata o opravdanosti dobijanja statusa grada i drago nam je što je opštinska uprava Gradiška opredijeljena da ide u pravcu razvoja", naglasila je Rešićeva.

Ona je dodala da je razgovarano i o mogućnosti apliciranja za različite projekte, jer opština Gradiška, kako je navela, u posljednje četiri godine nije bila u toku onoga što je Republika Srpska otvorila kao mogućnost.

"Informisali smo načelnika Adžića o mogućim apliciranjima u fondovima takozvanog finansijskog mehanizma, koji Vlada Srpske uspješno sprovodi sa Švajcarskom agencijom za razvoj i UNDP-om", rekla je Rešićeva.

Malešević je naveo da je u razgovoru sa načelnikom Adžićem analizirano sve što je učinjeno u prethodnom periodu u vezi sa rekostrukcijom objekata osnovnih škola na području opštine Gradiška kao i o planovima za rekonstrukciju osnovnih škola u Dubravama i Novoj Topoli.

"Siguran sam da ćemo sve što smo danas analizirali kao mogućnost, u narednom periodu i realizovati. Djeca u gradiškoj opštini kao i u svim mjestima u Republici Srpskoj zaslužuju bolje uslove za učenje i rad", rekao je Malešević.

On je dodao da je Vijećnica u Gradišci jedina nerenovirana vijećnica u Republici Srpskoj, te da taj projekat neće biti stavljen na stranu iako je za njegovu realizaciju potrebno izdvojiti oko 800.000 KM.

Adžić je istakao da će opština Gradiška u zajedničkom radu sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave potruditi da Gradiška u što kraćem roku nakon Policijske uprave dobije i palatu pravde čime će prije dobiti i status grada.

"U toku je procedura rješavanja statusa Osnovnog suda Gradiška. Postoji problem u vezi sa lokacijom suda, odnosno da li da se adaptacija suda radi na postojećem lokalitetu ili da se na novoj lokaciji, koju je opština Gradiška dodijelila Ministarstvu pravde Republike Srpske, izgradi nova palata pravde", rekao je Adžić.

On je dodao da je sa ministrom Maleševićem razgovarao i o stanju školskih i kulturnih objekata na prostoru opštine Gradiška.

"Osim rekonstrukcije osnovnih škola razgovarali smo i o opremanju kabineta u Tehničkoj školi. Bilo je riječi i o tome kako da Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi u Gradišci dodijelimo lokacije za obavljanje stručne prakse i organizovanja poljoprivredne proizvodnje, koju će moći da iskoriste đaci koji pohađaju ovu školu", pojasnio je on.

Razgovarali smo, dodao je Adžić, i o renoviranju školskog restoran uz pomoć donatorskih sredstava putem programa "Prilika plus".

Adžić je naglasio da je sa Maleševićem razgovarao i o mogućem zajedničkom nastupu prema Ambasadi Austrije, kako bi bila obezbijeđena sredstva za završetak rekonstrukcije zgrade Vijećnice, u kojoj bi bila smješteni Narodna biblioteka, Zavičajni muzej, Likovna galerija i Radio Gradiška.

On je istakao da opština Gradiška na svom putu unapređenja ima podršku predsjednika Republike Srpske kao i Vlade Srpske i resornih ministarstava.

Izvor: Srna