latinica  ћирилица
30/05/2017 |  16:30 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Ko snosi troškove vakcinacije stoke protiv bolesti kvrgave kože i plavog jezika? (VIDEO)

Preventivna vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože, koja je lani nanijela veliku štetu stočarima u regionu, počela je u Republici Srpskoj, u područjima gdje je prošle godine prijetila opasnost da se bolest proširi iz Srbije i Crne Gore.
Farma - Foto: RTRS
FarmaFoto: RTRS

U Semberiji očekuju da će uskoro krenuti sa vakcinacijom goveda. Međutim, još nije počela vakcinacija protiv bolesti plavog jezika zbog kojeg su stočari imali veliku štetu u stočnom fondu.

Semberski stočar Ostoja Nikolić na svojoj farmi ima 170 muznih grla, koja treba što prije vakcinisati protiv kvrgave kože i plavog jezika. Sa toplim vremenom i pojavom insekata opasnost od pojave bolesti je veća.

- Treba što prije izvršiti vakcinisanje svih životinja i spriječiti kako ne bi došlo do te katastrofe - pomora stoke - kaže Nikolić.

Semberski veterinari spremni su da krenu na teren. Plan vakcinacije su pripremili.

- Kod nas još nema pojave zaraznih bolesti, mada sada kreću vektori i ja se nadam da će Ministarstvo u najkrećem roku da obezbijediti potrebna sredstva što se tiče vakcinacije - kaže Sandro Madžarac, direktor Veterinsrske stanice A.D Bijeljina.

Vakcine protiv kvrgave kože su besplatne, a za plavi jezik troškove snose vlasnici životinja.

- Ako  uzgajivači ne vakcinišu stoku, izlažu se riziku da u slučaju pojave bolesti ne mogu da ostvare prava za nadoknadu štete - navodi Darko Despotović, viši stručni saradnik za veterinarsku epidemiologiju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Vakcine protiv kvrgave kože obezbijeđene su iz donatorskih sredstava, a sprovođenje vakcinacije iz budžeta Republike Srpske, za šta je obezbijeđeno 940.000 KM. Iz Ministarstva apeluju na opštine i gradove da stočarima pomognu finansijski, budući da se vakcinisanje protiv plavog jezika naplaćuje.