latinica  ћирилица
30/05/2017 |  16:56 ⇒ 17:10 | Autor: RTRS

Savjet ministara BiH: Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu

Ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranje na raspolaganju institucija BiH u prošloj godini iznosili su 985.005.924 KM, dok su ukupni rashodi bili 909.967.585 KM, navodi se u izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza koji je danas usvojio Savjet ministara BiH.
Sjednica Savjeta ministara BiH - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta ministara BiHFoto: SRNA

U saopštenju Savjeta ministara BiH navodi se da u prošloj godini nije bilo formiranja novih institucija, te da su nastavljene i započete mjere štednje.

Tako je izvršenje bruto plata u prošloj godini iznosilo 526,9 miliona KM, što predstavlja smanjenje za oko jedan milion KM u odnosu na prethodnu godinu.

Obaveze po spoljnom državnom dugu su redovno servisirane i po tom osnovu je u 2016. godini isplaćeno 723,13 miliona KM, od čega se na otplatu glavnice odnosi 602,77 miliona KM ili 83,36 odsto, a na otplatu kamate, servisnih i drugih troškova 120,36 miliona KM ili 16,64 odsto.

Savjet ministara BiH danas je, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, usvojio Strategiju zaštite životne sredine, odnosno aproksimacije propisa pravnoj tekovini EU u oblasti zaštite životne sredine BiH.

Usvajanjem ove strategije Savjet ministara BiH ispunjava još jednu od obaveza u procesu pridruživanja EU, te stvara preduslove za dobijanje grant sredstava iz IPA dva u ovoj oblasti.

Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, usvojio analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-mart, u kojoj se navodi da je u ovom periodu povećan izvoz za 17,39 odsto i iznosio je 2,49 milijardi KM.

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene za prva tri mjeseca ove godine iznosio je 6,46 milijardi KM, što je povećanje za više od 816 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

U ovom periodu uvezeno je robe u vrijednosti 3,98 milijardi KM, što je za 12,7 odsto više nego u istom periodu 2016. godine, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 62,60 odsto.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH će, u saradnji sa nadležnim organima Republike Srpske, Federacije BiH, kantona i Brčko distrikta, nastaviti aktivnosti u vezi sa uspostavljanjem i razvojem Mreže računovodstvenih podataka poljoprivrednih gazdinstava /FADN/ u BiH.

Mreža računovodstvenih podataka poljoprivrednih gazdinstava je instrument institucija nadležnih za poljoprivredu za vrednovanje dohotka poljoprivrednih proizvođača, te utvrđivanja uticaja kreiranih agrarnih politika na stanje u poljoprivredi i ruralnim područjima.

Savjet ministara BiH imenovao je danas Aleksandra Cincara za direktora Instituta za standardizaciju BiH na mandat od pet godina.

Izvor: Srna