latinica  ћирилица
30/05/2017 |  18:13 | Autor: RTRS

Prodanović: Radna grupa u zastoju, kao i skoro sve komisije Predstavničkog doma

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Lazar Prodanović ocijenio je danas u Sarajevu da je rad ove grupe u zastoju, kao i rad skoro svih komisija Parlamentarne skupštine BiH, odnosno u Predstavničkom domu.
Lazar Prodanović - Foto: RTRS
Lazar ProdanovićFoto: RTRS

Nakon što je ovo radno tijelo održalo radni sastanak bez prisustva članova iz Savjeta ministara BiH, Prodanović je rekao novinarima da nije optimista da će Interresorna radna grupa nešto uraditi.

"Objektivno bi, prema mom mišljenju, bilo značajno kada bismo poboljšali kvalitet biračkih odbora i način prebrojavanja glasova, te biračke spiskove", precizirao je Prodanović, koji je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, teško je očekivati da druga pitanja budu riješena, pogotovo pitanja koja se tiču odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa izborinim zakonodavstvom i izborima u Mostaru ili ujednačavanja vrijednosti glasa.

"Nisam siguran u tom smislu da će biti postignut napredak", rekao je Prodanović.

Kao razlog za pesimizam Prodanović je naveo nepostojanje u dovoljnoj mjeri povjerenja i političke volje za izmjene i poboljšanje izbornog zakonodavstva, za koje ističe da je ključno poslije ustava jedne zemlje.

"To je pitanje demokratizacije BiH", objasnio je Prodanović.

Navodeći da do sada nije vidio radni materijal SDA u vezi sa Izbornim zakonom BiH, Prodanović je rekao da je potrebno voditi raspravu o svim prijedlozima da bi se došlo do rješenja.

"Siguran sam da se neće ništa uraditi do opštih izbora u implementaciji odluke `Sejdić-Finci` u načinu izbora članova Predsjedništva", istakao je Prodanović.

On je podsjetio da sprovođenje čeka i odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa Domom naroda Federacije BiH.

"SNSD je jako zainteresovan da se riješi pitanje popunjenosti i jednakog statusa Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda FBiH", poručio je Prodanović.

Interresorna radna grupa za izmjene izbornog zakonodavstva BiH, koju čine po tri predstavnika Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine, Savjeta ministara i Centralne izborne komisije BiH, početkom jula na sastanku izvan Sarajeva trebalo bi da finalizuje svoj rad.

Izvor: Srna