latinica  ћирилица
30/05/2017 |  18:18 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

Haradinaj: Srbija je neprijatelj

Kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj, kojeg Srbija traži zbog teških ratnih zločina, izjavio je danas da je "Srbija neprijatelj Kosova" i da, ako Beograd "ne prizna Kosovo", ni "Kosovo neće priznati Srbiju".

Kako je prenio prištinski portal "Lajmi", Haradinaj je novinarsko pitanje da li Srbiju vidi kao partnera ocijenio smiješnim i čak uvredljivim.

- Uvreda je pitati budućeg premijera, odnosno nominovanog za premijera, da li mu je Srbija partner. Srbija mi nije partner. Јa imam Albaniju. Imam one koji me vole. Imam za partnera Hrvatsku, Austriju, Njemačku, rekao je samouvereno Haradinaj.

Na pitanje novinara RTK da li Srbiju vidi kao partnera u “konsolidaciji države Kosovo“, Haradinaj je, kako prenosi portal Ekspres, rekao: Srbija je neprijatelj.

Haradinaj je kazao i da, ako Srbija ne prizna Kosovo, ni Kosovo neće priznati Srbiju.

Pohvalio se i da je lično učestvovao u stvaranju države Kosovo, prenio je Lajmi.

Inače, vanredni parlamentarni izbori na Kosovu zakazani su za 11. jun, a zvanično izborna kampanja počinje sutra.

Haradinaj, osokoljen puštanjem iz francuskog pritvora gdje je proveo nekoliko mjeseci nakon hapšenja po Interpolovoj potjernici Srbije, koja ga sumnjiči za teške ratne zločine tokom sukoba na Kosovu, kandidovan je za premijera ispred koalicije koju čine njegova Alijansa za budućnost Kosova, Demokratska partija Hašima Tačija i Inicijativa za Kosovo.

Izvor: Sputnjik