latinica  ћирилица
30/05/2017 |  18:49 ⇒ 31/05/2017 | 07:36 | Autor: RTRS

"Opozicija nema snagu ni za dnevni red" (VIDEO)

Uoči sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o inicijativi opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi, u Banjaluci je zasjedao Izvršni komitet SNSD-a.
Milorad  Dodik (Arhiv) - Foto: RTRS
Milorad Dodik (Arhiv)Foto: RTRS

Najuže rukovodstvo stranke odbacilo je inicijativu opozicije i podržalo Vladu i premijerku Željku Cvijanović. Predsjednik stranke Milorad Dodik opoziciju je nazvao političkom nejači, koja nema snagu ni za dnevni red.

Analizirani su i odnosi unutar vladajuće koalicije i najavljen širi sastanak koalicionih partnera, po povratku predsjednika Milorada Dodika iz zvanične posjete Rusiji.

Sada je izjesno - neće biti usvojen dnevni red posebne sjednice o opozivu Vlade. Koaliocioni partneri čvrsto su zauzeli stav da njihovi poslanici neće dati svoj glas, a eventualne udare na, kako ih ocjenjuje predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, čvrste odnose unutar koalicije, razmatraće na sastanku sljedeće sedmice.

- SNSD podržava rad Vlade i premijerke, koji je veoma dobar, što potvrđuje parlamentarna većina. Oni /opozicija/ nemaju 42 poslanika. SNSD ostaje čvrsta partija, a Savez za promjene je izdao Republiku Srpsku - naveo je Dodik.

Dodik kaže da inicijativa pokazuje neozbiljnost opozicije koja je u Sarajevu vlast. Ocjenjuje da je to politički igrokaz kojim se pokušavaju održati na političkoj sceni u Srpskoj. Smatra da pravljenjem galame, pokušavaju skrenuti pažnju sa potpuno nesređene situacije tamo gdje oni čine vlast.

- Veliko je pitanje šta bi bilo sa Republikom Srpskom da, ne daj Bože, takvi ljudi preuzmu odgovornost. Mi ne bi imali ništa, Republika Srpska bi nestala. Ovo govorim narodu Republike Srpske koji to mora da zna. Ako bi odgovornost u ime kompletnog srpskog naroda preuzeli Borenović, Govedarica, Šarović, Ivanić i ostali, da vode politiku i odlučuju, od ove Republike Srpske, od Banjaluke do Trebinja, za šest mjeseci ne bi bilo ništa. To odgovorno tvrdim, jer znam šta rade - ističe Dodik.

Dodik tvrdi da je materijal koji je opozicija dostavila u Narodnu skupštinu u službi iskrivljivanja istine i spinovanja javnosti. Penzije će, ističe, od oktobra biti uvećane za tri odsto, a Srpska konstantno bilježi privredni rast. To je, kaže, rezultat uspješnog rada Vlade, koji će biti analiziran u narednom periodu. Dodik navodi da su ministri radili u javnom intersu, sa izuzetkom Neđe Trninića.

I dok u Narodnoj skupštini u Banjaluci bude razmatran dnevni red, u najvišem zakonodavnom domu u Beogradu zakletvu će položiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Tom činu prisustvovaće i predsjednik Dodik.

- Za nas je veoma važno da Srbija pokazuje svoju snagu. Ona se pokazuje i na način da prisustvujemo polaganju zakletve novoizabranog predsjednika Srbije - rekao je Dodik.

Nakon Beograda Dodik putuje u Sankt Peterburg. Tamo će razgovarati sa gubernatorom, a nije isključena ni mogućnost sastanka sa ruskim predsjednikom.

- U ovom trenutku postoji velika izvjesnost da se u petak vidim i sa predsjednikom Ruske Federacije. Trenutno ne mogu da potvrdim taj sastanak, ali postoji velika mogućnost. U svakom slučaju, srešću se sa drugim ljudima na Forumu. Naš osnovni cilj jeste da pokušamo da obezbijedimo i određene alternative za ukupnu fiskalnu stabilnost u Srpskoj - rekao je Dodik.

Biće ovo prilika i za nove razgovore o ruskoj finansijskoj pomoći koja je dogovarana prije dvije godine, a koja je zbog sankcija Rusiji odgođena.

- Želimo da vidimo da li za Republiku Srpsku, malu zemlju sa malim brojem stanovnika, izloženu mnogim osporavanjima u BiH i na zapadu, ima mjesta za neke procese koji bi mogli da naprave novi razvojni ciklus u Republici Srpskoj i to je moja ideja - zaključuje predsjednik Srpske.