latinica  ћирилица
31/05/2017 |  12:52 ⇒ 18:34 | Autor: RTRS

Narodna skupština odbila predloženi dnevni red o smjeni Vlade (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske nije danas razmatrala Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske jer većina poslanika nije podržala predloženi dnevni red, čime je sjednica okončana.
Studenti iz Kosovske Mitrovice u NSRS - Foto: RTRS
Studenti iz Kosovske Mitrovice u NSRSFoto: RTRS

Pokušaj opozicije da smijeni Vladu Republike Srpske pao je već na prvom koraku, ali iz opozicije najavljuje da ih to neće spriječiti da pitanje izglasavanja nepovjerenja Vladi stave na dnevni red.

Sljedeći korak, kažu, biće preformulacija ove inicijative u interpelaciju, a onda će skupština morati da raspravlja o njoj.

Sa druge strane, iz vladajuće koalicije poručuju da opozicija ima pravo na sve što je u skladu sa vežećim propisima i procedurama, ali da je jasno da za svoj zahtjev ne mogu da obezbijede većinu.

Skupštinska većina: Zakazivanje posebne sjednice NSRS bespotrebno trošenje novca

Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković smatra da bi rasprava o Prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske na posebnoj sjednici, koja je danas okončana neusvajanjem dnevnog reda, bila samo "šuplja priča" i bespotrebno trošenje novca građana, jer bi ishod glasanja bio isti i nakon rasprave. Višković je rekao da su rezultati glasanja o predloženom dnevnom redu pokazali da opozicija nije imala više od 30 glasova za ovaj prijedlog.

"Da bi neka inicijativa prošla u nekom parlamentu mora da ima većinu. Oni nisu ni blizu te većine i moraju da se pomire sa činjenicom da još neko vrijeme moraju biti opozicija", rekao je Višković novinarima nakon neizglasavanja dnevnog reda posebne sjednice Parlamenta Srpske.

Višković je odbacio optužbe da vlast ne želi da se čuje i razgovara o navodno lošem radu Vlade, te naglasio da je javnost upoznata o svim pitanjima iz ove inicijative i da danas ne bi ništa novo čula. On je naveo da je opozicija u Srpskoj ustvari vlast na nivou BiH, te da su protekle tri godine u Sarajevu sve radili da bi onemogućili razvoj ili priliv sredstava u Republiku Srpsku.

Šef Kluba DNS Spomenka Stevanović ocijenila je da opozicija ima legitimno pravo da traži opoziv Vlade, u slučaju eventualne prekomponzicije skupštinske većine ali da to nije sada bio slučaj. Ona je naglasila da će rad određenih ministara, ministarstava i Vlade biti predmet razgovora koalicionih partnera i da će od tih razgovora zavisiti eventualna rekonstrukcija Vlade. Stevanovićeva je poručila da se vlast osvaja i gubi na izborima.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i samostalni poslanik Nenad Stevandić izjavio je da je današnja sjednica parlamenta održana u skladu sa Poslovnikom i da dnevni red nije usvojen iz razloga što nije bilo dovoljno ljudi koji su tražili da se razmatra materijal koji je dostavljen.

"Svi moraju da nauče da od 83 poslanika treba 42 za usvajanje odluka, a opozicija je ovaj put imala manje glasača nego potpisnika materijala. To je veoma neozbiljno i cilj svega toga je bilo nekoliko konferencija za novinare", rekao je Stevandić novinarima nakon posebne sjednice Narodne skupštine.

Govoreći u ime Ujedinjene Srpske, Stevandić je naveo da su on i poslanik Slavko Dunjić detaljno pogledali materijale koji je dostavila opozicija za današnju posebnu sjednicu, kao i materijal koji je pripremala Vlada Srpske o temi ekonomski trendovi.

"Utvrdili smo da su to materijali o kojima mogu da sude samo birači. Znači, Narodna skupština nije mjesto gdje možete donositi odluku o imenovanju i smjenjivanju Vlade", naglasio je Stevandić.

Opozicija u junu najavljuje intepelaciju o nepovjerenju Vladi 

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je na posebnoj sjednici parlamenta da je jasno da je vladajuća većina već zauzela stav u vezi sa prijedlogom opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske, ali da ne vidi razlog zašto se o ovom dokumentu ne bi raspravljalo u Skupštini.

Najavio je da će opozicija u junu pripremiti interpelaciju u vezi sa prijedlogom za izglasavanje nepovjerenja Vladi Srpske, o kojem danas nije raspravljano na posebnoj sjednici jer većina poslanika nije podržala dnevni red.
Govedarica je rekao da to znači da će Vlada imati rok od 60 dana da se izjasni o toj inicijativi, o kojoj će morati biti rasprave. On je poručio da rasprava o Vladi danas nije završena i da se varaju svi koji misle da je okončana.

"Mjera za raspravu nije broj ruku, nego argument i argumentacija koje je i previše u dokumentu koji smo pripremili, a mjera za odlučivanje jeste broj ruku", rekao je Govedarica nakon posebne sjednice parlamenta Srpske.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je današnja posebna sjednica pokazala da je opravdana inicijativa opozicije, jer je glasanje pokazalo da "ni vladajuća koalicija nema 42 poslanika". On je dodao da opozicija želi da iskoristi sve parlamentarne metode, ali da ne isključuju ni vanparlamentarne, poput protesta.

Borenović je rekao da je Dodik juče "brutalno napadao" njega i Govedaricu i to iz straha, jer dolazi vrijeme "kada će se podnositi odgovornost za stanje u kojem se nalazi Republika Srpska".

Poslanik NDP-a Dragan Čavić najavio je mogućnost da opozicija u Republici Srpskoj počne da zagovara vanparlamentarnu borbu, jer "nije moguće voditi parlamentarnu borbu protiv postojećeg političkog vladajućeg konglomerata u Srpskoj".

"Vanpralamentarna borba je stav NDP-a od početka jer se dugo zamajavamo da je moguće isključivo parlamentarnom borbom rješavati probleme ove vlade. To je nemoguće", rekao je Čavić nakon posebne sjednice parlamenta Srpske.

Čavić je ocijenio da su rezultati rada aktuelne Vlade Srpske veoma loši, da obaveze privrede iznose dva BDP-a, dok ministar finansija Zoran Tegeltija "vodi potpuno promašenu politiku zbog koje stalno raste zaduženje".

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić rekao je da je potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić prekršila Poslovnik jer na početku posebne sjednice nije saopštila ko predstavlja Vladu Republike Srpske, naročito jer je na predloženom dnevnom redu inicijativa za opoziv Vlade, a premijerka Srpske Željka Cvijanović ne prisustvuje.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo, koji djeluje u okviru Kluba PDP-a, rekao je da vladajući žele da ukinu parlamentarnu kontrolu nad radom izvršne vlasti.

Za ministra pravde Antona Kasipovića današnja inicijativa opozicije bila je afirmacija parlamentarizma. Negirao je i navode opozicije da vlada kontroliše rad skupštine.

Većina pitanja koje je opozicija pripremila za današnju sjednicu već je razmatrana na ranijim zasjedanjima, kroz poslanička pitanja i odgovore, kaže Kasipović, dodavši da Vlada radi ono što je moguće u realnom vremenu.

Izvor: RTRS/SRNA