latinica  ћирилица
08/06/2017 |  18:43 ⇒ 09/06/2017 | 11:09 | Autor: RTRS

Islamska država prijeti Balkanu: Srbi i Hrvati platićete krvlju!(VIDEO)

Islamska država ponovo prijeti Balkanu.
ISIL prijeti - Foto: RTRS
ISIL prijetiFoto: RTRS

Na portalu, "Rumijah magazin za Balkan", objavili su tekst, u kojem prijete Srbima, Hrvatima i Bošnjacima koji ne podržavaju njihovu ideologiju.

Otvoreno prijeteći Srbima i Hrvatima, islamisti naglašavaju da "nisu zaboravili ratna stradanja muslimana".

Podsećaju na terorističke napade širom svijeta, naglašavajući da bi to trebalo da bude opomena: "Ne, o Srbi kafiti nismo vas zaboravili! Mi sa vama imamo jako dug neriješen račun kojeg će te platiti svojom krvlju. Što se tiče Hrvata kafira, vi se isto tako nalazite u našem sjećanju, vaša krv je takođe dozvoljena kod nas. Nismo zaboravili vaše ubijanje, zlostavljanje i prolivanje krvi po Bosni."

DŽihadisti sve više, tvrde stručnjaci, pribjegavaju petom borbenom prostoru, kako još zovu internet.

U jeku brojnih gubitaka na stranim ratištima, Islamska država ima potrebu da opravda svoje gubitke, ali istovremeno i da regrutuje nove pristalice, kako bi njihova ideja i dalje živjela.

Nije slučajno da veliku pažnju posvećuju BiH, imajući u vidu koliko je sljedbenika do sada regrutovano sa ovih prostora, kaže ekspert za bezbjednost DŽevad Galijašević.

- Ovaj portal je u stvari otvoren iz BiH. Iza ovog portala očito stoji mreža iz BiH. Može se on otvoriti na bilo kojoj elektronskoj destinaciji, ali ono što je činjenica je da naše bezbjednosne agencije na zajedničkom nivou nikada nisu ni pokušale spriječiti postojanje i djelovanje i propagandu koja je usmjerena sa tih portala, ističe Galijašević.

- Republika Srpska tu može imati posrednu opasnost jer oni idu na pripadnike muslimanske vjeroispovjesti. Autori tih portala nastoje da indoktriniraju mlade i čine to upravo preko interneta ali i preko predavanja raznih njihovih sljedbenika gdje su ponekad sale prepune. Tu je jednostavno država na potezu, ovdje mislim na BiH koja mora donjeti nove zakone ili u okviru postojećih zakona neke članove kako bi se osujetila ova vrlo opasna pojava, kaže Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednost.

Bezbjednosne institucije prate svaki korak i svaku objavu shvataju ozbiljno, kaže resorni ministar BiH Dragan Mektić. Tvrdi da institucije BiH rade sve da ovakve i slične sajtove ugase.

- Mislim da ovdje moramo nešto sistemski promjeniti u uvesti enormno visoke kazne za ona provajdere, ili ko već stoji iza toga, koji omogućuju da takav sadržaj bude dostupan javnosti putem interneta, naglašava Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Prije dije godine Srbija, ali i ostale balkanske zemlje, često su navođene kao moguća meta džihadista.

U julu 2015. u video snimku "Mi smo islamski hilafet - kasida", kao početna meta islamskih terorista navedena je Srbija, a potom slijede i ostale zemlje Balkana.