latinica  ћирилица
13/06/2017 |  09:55 ⇒ 16:49 | Autor: RTRS

Osnivač "Stratfora" - Zemlje Balkana moraju u konfederaciju!

Svjetski geopolitičar, DŽordž Fridman, smatra da su SAD napravile veliku grešku kada je riječ o NATO bombardovanju 1999. godine.
DŽordž Fridman (Foto:CIRSD) -
DŽordž Fridman (Foto:CIRSD)

Založio se za stvaranje konfederacije u regionu s obzirom da je, kako je rekao, Rusija daleko, a da je Evropa postala problematična i "u neredu", tako da ni Srbija, niti region, ne mogu da se oslone ni na koga. On smatra da je regionu potreban drugačiji model i da je ova regija funkcionisala samo onda kada je bila federacija, kao za vrijeme Јugoslavije. Prema njegovom mišljenju bivše jugoslovenske republike imaju nevjerovatnu sposobnost da generišu sukob između sebe, rizikujući živote, ekonomski razvoj i budućnost za stvari koje nisu važne.

Fridman je ocijenio i da je prijemom Crne Gore NATO "izgubio kompas" jer je Amerika sada zakonski obavezna da je brani, što pred američku administraciju postavlja dilemu dalje uloge u Alijansi. Govoreći o tome da li će predsjednik SAD Donald Tramp izdržati pun mandat, naveo je da se Tramp može skloniti samo ako se dokaže da je počinio neki veliki zločin, a ne na osnovu njegovog sukoba sa medijima.

Kada je riječ o predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, Fridman je naglasio da će ga istorija pamtiti kao čovjeka koji je spasio Rusiju nakon Јeljcinove nesposobnosti i koji je uspio da je ujedini.

Izvor: Agencije