latinica  ћирилица
13/06/2017 |  10:21 | Autor: RTRS

Tokom sedmice povoljni uslovi za rad u polju

Agrometeorološki uslovi uglavnom će biti povoljni za obavljanje aktuelnih poljoprivrednih radova u polju, samo će mjestimično u drugoj polovini sedmice zbog pojave lokalnih pljuskova radovi nakratko biti prekidani, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Uglavnom povoljni temperaturni uslovi pozitivno su dosad uticali na intenzivan rast i razvoj svih poljoprivrednih kultura.

Vremenski uslovi omogućavali su međurednu obradu jarih kultura, kao i primjenu adekvatnih mjera njege i zaštite.

Dospjele padavine u prethodnom periodu su bile pljuskovite i lokalnog karaktera, a tokom prve dekade juna najviše kiše je bilo u istočnim krajevima i u sjevernom dijelu Hercegovine i iznosile su od 27 do 92 litra po metru kvadratnom, dok su se u ostalim krajevima padavine kretale od jednog do 20 litara po metru kvadratnom.

Zaliha vlage, međutim, u dubljim slojevima zemljišta u većini proizvodnih područja je u padu, tako da su potrebne nove količine padavina.

Nestabilne vremenske prilike i povećana vlažnost vazduha u prvom dijelu prošle sedmice stvorile su povoljne uslove za razvoj biljnih bolesti kao što su čađava pjegavost lista i krastavost plodova jabuke, zatim pepelnica jabuke i šupljikavost lista koštičavog voća, a kod krompira su primijećeni simptomi plamenjače i crne pjegavosti.

Biljne štetočine primijećene su kod jabuke, breskve i šljive, ali i kod ratarskih kultura.

Izvor: SRNA