latinica  ћирилица
13/06/2017 |  11:19 ⇒ 16:20 | Autor: RTRS

Mlada naučnica iz Banjaluke nagrađena u Sankt Peterburgu (VIDEO)

Od 180 prijavljenih, među sedam svjetskih naučnika, nagrađenih na nedavno održanom Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu je i Maja Stanisavljević, iz Banjaluke.
Maja Stanisavljević - Foto: RTRS
Maja StanisavljevićFoto: RTRS

Stručni žiri je nagradio, kako je objašnjeno, projekte koji predstavljaju inovaciju i moguće ih je primijeniti u realnom životu.

- To je njihovo partnerstvo za program "zelene hemije", odnosno da se promoviše zelena hemija i da se hemija kao nauka orijentiše na obnovljive izvore kako bi se smanjilo zagađenje. Јa sam zajedno sa mentorom i kolegama sa programa aplicirala i zaista smo postigli ogroman uspjeh, jer je bilo oko 180 prijava, a svega sedam dobitnika - navodi Stanisavljevićeva.

Naučnica iz Banjaluke, koja radi na Prirodno-matematičkom fakultetu a završila je doktorske studije u Brnu, osvojila je nagradu za rad u vezi sa ekstrakcijom nano čestica iz otpadnih voda rudnika. U postdoktorskom istraživanju u koji će biti utrošen grant, za nabavku opreme i hemikalija, Stanisavljevićeva će proučavati filtraciju antibiotika.

- Maja je došla na ideju da to isproba na medicinskim kontaminentima. Ona će ispitivati mogućnost filtracije antibiotika koji zagađuju otpadne vode i rijeke - kaže doc. dr Suzana Gotovac, sa studijskog programa hemija PMF Banjaluka.

Osim toga, rade i na iskorišćenosti celuloznog otpada. Prema tom projektu piljevina se ne bi samo koristila za proizvodnju peleta koji košta 300 KM po toni, već za proizvodnju filter materijala koji košta i do 1000 dolara po kilogramu.

Na PMF-u ističu da Maja nije njihov jedini naučnik istraživač koji je nagrađivan za svoj rad.

- S obzirom na Majin uspjeh, ali i mnoge druge događaje koji su prethodili tome zahvaljujući koleginici Suzani, dobili smo još jedan projekat finansiranja od Evropskog istituta za tehnologiju. Takođe, kolega Saša Zeljković je dobio Ful Britovu stipendiju sljedećih godinu dana u Americi - navodi doc. dr Milica Balaban, šef studijskog programa hemija i šef Katedre za organsku hemiju PMF Banjaluka.

Dobitnica nagrade Maja Stanisavljević ističe da joj puno znači što je dobila ovo priznanje, posebno što su finansijska sredstva za nauku mala.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić rekao je da je postdoktorand i istraživač na studijskom programu hemije na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu Maja Stanisavljević primjer da u Srpskoj ima mladih ljudi koji se veoma uspješno bave naukom.