latinica  ћирилица
13/06/2017 |  14:18 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

Tereza Mej stigla u Pariz, "kao Tačerova uoči pada"

Britanska premijerka Tereza Mej boravi danas u posjeti Parizu, u trenutku kada je situacija u redovima njene partije nestabilnija nego ikada, a francuski list "Liberasion" podsjeća da je nekadašnja konzervativna premijerka Margaret Tačer posjetila francusku prestonicu 1990. godine – baš uoči svog pada.

Tačerova, koja je bila tvorac veoma oštre antisocijalne politike, 19. novembra 1990. godine boravila je u Parizu gdje je učestvovala na Konferenciji o bezbjednosti i saradnji u Evropi, a za to vrijeme je u Britaniji njena stranka organizovala izbore za novog lidera, navodi pariski dnevnik.

Premijerka Tačer je bila kandidat za reizbor, ali je njen protivnik Majkl Hezeltin osvojio više glasova od nje, što je dovelo do drugog kruga glasanja.

Po povratku u zemlju, Tačerova je konstatovala da neće uspjeti da odnese pobedu u drugom krugu i da zadrži podršku svojih ministara, pa je odlučila da podnese ostavku na funkcije u Konzervativnoj stranci i u vladi, ostavivši mjesto premijera praznim poslije 11 i po godina na vlasti.

Sadašnja premijerka Tereza Mej, takođe iz redova Konzervativne stranke, danas će se u Parizu sastati sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, a potom prisustvovati prijateljskoj utakmici između Francuske i Britanije na Stadionu Francuske.

Mejova tvrdi da ostaje na vlasti uprkos pozivima da podnese ostavku nakon loših rezultata njene Konzervativne stranke na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Britaniji.

Konzervativci su u četvrtak osvojili najviše mjesta u parlamentu, ali su izgubili većinu i moraće da se oslone na manju partiju kako bi formirali vladu.

Neimenovani poslanik je rekao da se Mejova juče, na sastanku s konzervativnim poslanicima, više puta izvinila što su neke njihove kolege izgubile svoja mjesta u parlamentu na izborima.

"Dovela sam nas u ovu nepriliku, ali ću vas iz neprilike i izvući", obećala je Mejova svojim poslanicima, prenio je Rojters.

Izvor: RTS