latinica  ћирилица
13/06/2017 |  14:42 ⇒ 19:01 | Autor: RTRS

Svjedoci iznijeli saznanja o silovanju Srpkinje

Na suđenju bivšim pripadnicima takozvane Armije BiH Elviru Muminoviću, Samiru Kešmeru i Mirsadu Menziloviću za zločine počinjene 1993. godine u Sarajevu, tri svjedoka Tužilaštva BiH rekla su da su čula da je svjedok "A" silovana u ratu.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Željko Karahasanović je izjavio da mu je za silovanje svjedoka "A" rekla majka kada je imao deset ili 11 godina.

"Pominjalo se ime Samir Kešmer, ali ne znam u kojem kontekstu...", rekao je svjedok, dodavši da su i svjedok "A" i njena majka spomenule da je silovana.

Karahasanović je pojasnio da su svi u naselju pričali o tome što se dogodilo "A" i da se sjeća da je ona to prijavljivala, prenosi Birn.

Amela Memić je navela da se družila sa svjedokom "A".

"Čula sam od njene majke da su je ‘balije’ silovale i da će otići u Republiku Srpsku", navela je Memićeva. Istakla je da joj je svjedok "A" nakon rata rekla da je silovana, ali da nije precizirala ko je to uradio.

Treći svjedok Dragan Gluhović je naveo da mu je "A" ispričala da je silovana, te da misli da se to desilo 1993. godine. Naglasio je da je ona tada poznavala i spomenula osobe koje su je silovale, ali se on ne može sjetiti o kome je riječ.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, Gluhović je rekao da se nije intenzivno družio sa "A", te se nije mogao sjetiti pod kojim okolnostima mu je ovo ispričala.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je negirao da je vidio povrede na "A" koje bi ukazivale na silovanje, rekavši da mu nije poznato da li je tražila medicinsku pomoć, niti da je ovaj događaj prijavila policiji.

Tužilaštvo BiH je optužilo Elvira Muminovića, Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića, bivše pripadnike takozvane Armije BiH da su u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

Prema optužnici, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.
Nastavak suđenja zakazan je za 11. juli.

Izvor: Srna