latinica  ћирилица
13/06/2017 |  14:46 | Autor: RTRS

Novalić-Bukvarević: Sporazumom do rješenja problema boračkih kategorija

Realno rješenje za status boračkih kategorija u FBiH, uključujući i demobilisane borce, bio bi sporazum Vlade i predstavnika boračkih saveza, organizacija i udruženja o dostignutom nivou sredstava u budžetu za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija, ocijenjeno je na sastanku premijera Fadila Novalića i ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića sa predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja.

Sagovornici su konstatovali da bi na taj način mogla da budu obezbijeđena sredstva za rješavanje socijalno-statusnih pitanja svih boračkih kategorija, te da će o tome ponovo biti riječi na sjednici Vlade FBiH.

Federalno resorno ministarstvo juče i danas je u više navrata pozivalo predstavnike grupe demobilisanih boraca takozvane Armije BiH okupljenih ispred zgrade Vlade FBiH da dođu na razgovore, međutim oni su odbili da pošalju svoje predstavnike.

Ministarstvo je, povodom okupljanja demobilisanih boraca takozvane Armije BiH pred zgradom Vlade FBiH, saopštilo da je u okviru svojih nadležnosti i u saradnji sa Koordinacijom boračkih udruženja preduzelo više koraka s ciljem rješavanja statusa boračkih kategorija.

Navedeno je da su u parlamentarnu proceduru upućene izmjene i dopune Zakona o pravima boraca takozvane Armije BiH i članova njihovih porodica, da bi bio obezbijeđen zakonski osnov za izradu i objavu jedinstvenog registra boraca i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

U parlamentarnoj proceduri nalazi se i Nacrt zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja. Provedena je javna rasprava u devet od 10 kantona, nakon čega će Zakon biti upućen na dalji postupak.

Navedeno je i da su resorno federalno ministarstvo i Vlada FBiH, u saradnji sa Koordinacijom boračkih udruženja, preduzeli aktivnosti o svim zahtjevima koji su ranije, a i ovog puta, dolazili od Savjeta boraca, kao i grupe okupljenih demobilisanih boraca pred zgradom federalne Vlade.

Izvor: Srna