latinica  ћирилица
13/06/2017 |  15:03 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Na području Hercegovine završena terenska arheološka istraživanja (VIDEO)

Na području Hercegovine završena su terenska arheološka istraživanja, u okviru projekta EUROFARM.
Arheološki materijal - Foto: RTRS
Arheološki materijalFoto: RTRS

Poslije sedmodnevnog boravka na terenu, arheolozi su utvrdili da su ranija nalazišta, iz doba paleolita i neolita, dobro očuvana. Sa terena su izuzeti manji ostaci, za koje bi trebalo da se utvrdi iz kojeg perioda potiču. Istraživanja rade domaće institucije, u saradnji sa Arheološkim institutom Univerzitetskog koledža iz Londona.

Arheolozi treba da dođu do ostataka najranijeg ljudskog prisustva i podataka o bavljenju stočarstvom, u mlađem kamenom dobu.

- Pronađene su kosti, nešto keramike. Bilo bi prerano govoriti iz kog su perioda - istakla je arheolog iz Muzeja Hercegovine Trebinje Јelena Pujić.

Povratak na lokacije koje su istraživane krajem osamdesetih godina, ukoliko budu obezbijeđena sredstva, očekuje se naredne godine, poslije analize prikupljenog materijala. Pet godina u projektu učestvuje i Muzej Republike Srpske.

- Tako da bismo sakupili nove podatke zahvaljujući novim tehnologijama, i da odgovorimo odakle su dobijali vodu, koje su životinje uzgajali, kako su se prehranjivali, i kako se sve uklopilo u ovaj pejzaž - rekao je rukovodilac projekta EUROFARM Mark Van Der Linden.

- Ono što je rađeno prethodnih godina je ostalo, tako da možemo jednostavno nastaviti gdje su kolege stali - naglasila je kustos-arheolog Muzeja Republike Srpske Ivana Pandžić.

Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, u bazi podataka, ima više od tri hiljade arheoloških lokaliteta u Republici Srpskoj. Preko dozvola, ima uvid u stanje na terenu, a istraživanja se rade u saradnji sa mjesnim nadležnim muzejima.

- Mi pet godina učestvujemo u projektu EUROFARM i time upotpunjujemo arheološku kartu Republike Srpske - dodala je Ljubica Srdić iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa

- Ovakva istraživanja omogućuju obogaćivanje stalne postavke praistorijske zbirke koju nismo imali - rekla je direktorka Muzeja Hercegovine Trebinje Ivana Grujić.

Istraživnja su rađena na području Ljubinja, Berkovića, Gacka i Trebinja, uz pomoć članova Speleološkog društva "Zelena brda" iz Trebinja.