latinica  ћирилица
13/06/2017 |  15:15 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Banjaluka: Održan drugi Sajam zapošljavanja - očekuje se 800 novih radnih mjesta (VIDEO)

Više od 30 poslodavaca učestvovalo je na drugom Sajmu zapošljavanja koji je održan danas u Domu omladine u Banjaluci, u organizaciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.
Sajam zapošljavanja - Foto: RTRS
Sajam zapošljavanjaFoto: RTRS

Organizator očekuje da će biti ponuđeno oko 800 novih radnih mjesta.

Među nezaposlenima koji su došli da pronađu odgovarajući posao najviše je bilo mladih bez radnog iskustva, ali i onih starijih koji su ostali bez posla.

Više od 30 poslodavaca potencijalnim radnicima predstavilo je poslove i potrebne profile radnika. 

Nakon sajma u Trebinju na kojem je posao pronašlo 370 osoba, organizatori očekuju da će sajam u Banjaluci tu brojku nadmašiti. 

- Očekujemo više od 700-800 prijava potreba za radnicima i vjerovatno ćemo u narredna dva mjeseca zaposliti 800 lica - istakao je direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić.

Kako bi bila smanjena nezaposlenost, resorno ministarstvo ove godine će za zapošljavanje izdvojiti oko 16 miliona maraka, čime će biti obuhvaćene najugroženije socijalne kategorije.

- Naravno tu su prevasjhodno mladi ljudi koji će kroz komponentu zapošljavanja i samozapošljavanja doći do svoga statusa u radnom odnosu - naglasio je ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

U okviru Sajma, direktor zavoda Miroslav Vujačić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić potpisali su protokol o saradnji grada i Zavoda. 

- Zavod za zapošljavanje nam je neophodan partner u našim programima zapošljavanja i samozapošpljavanja u statistikama u donoššenju odluka koje se tiču stipendiranja deficitarnih zanimanja - dodao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Nakon Banjaluke, Sajam zapošljavanja biće na jesen održan u Modriči i Istočnom Sarajevu.