latinica  ћирилица
13/06/2017 |  15:23 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Gradiška: Intenzivirano podizanje zasada maline (VIDEO)

U opštini Gradiška u posljednje tri godine intenzivirano je podizanje zasada maline.
Maline - Foto: RTRS
MalineFoto: RTRS

Ove godine pod ovom jagodičastom kulturom je oko 4 hektara. Na početku berbe natprosječni prinosi i niska otkupna cijena.

Dragan Trivunić iz Gornjih Podgradaca prvom ovogodišnjom berbom je zadovoljan. Mraz i snijeg nisu se značajnije odrazili na prinos i kvalitet. 

- Prinosi su negdje, zavisno od vrste maline, od od tonu i po do dvije tone po dunumu i ja tu maksimalnu količinu premašujem, jer svake godine imam preko dvije tone. Ove sezone malo je nezahvalna cijena ali vidjećemo šte će biti jer akontativna cijena je jednu marku - dodao je Trivunić.

Јednu marku po ubranom kilogramu plaćeni su i berači. Dnevno mogu da zarade i do 40 maraka.

- Dobro je i gazda je dobar, ali je jednostavno sitno je u odnosu na ostale kulture i uopšte nije teško za brati - kaže sezonski radnik Milja Tendžerić.

Trenutno u opštini, koja na osnovu položaja na samoj granici sa EU ima mogućnost plasmana svježe maline, ne postoje odgovarajući skladišni kapaciteti. Ubrana malina se transportuje u susjednu laktašku i srbačku opštinu. 

- Prodaja svježe maline koja ima višu cijenu na tržištu traži bolju organizaciju rada i bolju pripremljenost i prije svega uslove privremenog skladištenja sa temperaturnim uslovima koji su dovoljno dobri da sačuvaju tu malinu dan ili dva kako bi ona u svježem stanju stigla do tržišta odnosno kupaca - izjavio je predsjednik Udruženja malinara "Ilda" Mirko Subotić Gradiška

Trenutno se preko 90 procenata proizvodnje maline iz Bosne i Hercegovine izvozi u zemlje Evropske unije, Švajcarsku, Sjevernu Ameriku i Tursku. Da bi se taj trend zadržao domaćim malinarima, osim izgradnje adekvatnih skladišnih kapaciteta, predstoji i sertifikacija proizvodnje u okviru Global gapa.