latinica  ћирилица
13/06/2017 |  16:01 ⇒ 16:33 | Autor: RTRS

Crnadak na "Oslo Forumu 2017"

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je na Oslo Forumu 2017, koji se pod nazivom Izgradnja mira u novoj eri geopolitike održava u Oslu.
Oslo - Igor Crnadak - Foto: RTRS
Oslo - Igor CrnadakFoto: RTRS

 Crnadak je na panelu pod nazivom Јugoistočna Evropa: ugrožena stabilnost, na kome su učestvovali i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak, istakao da je za dugoročnu stabilnost Јugoistočne Evrope najvažnija integracija zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, jer evropska ideja i evropske vrijednosti predstavljaju najbolji put za prevazilaženje problema i nesuglasica u regionu.

 Crnadak je u svom obraćanju naglasio da je za Bosnu i Hercegovinu članstvo u Evropskoj uniji glavni strateški spoljnopolitički cilj i da je to pitanje oko koga postoji saglasnost svih naroda i svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Tokom izlaganja, ministar je istakao da u Evropi ne postoje "naši" i "njihovi" problemi, te da je stabilnost Јugoistočne Evrope od ogromne važnosti za cijeli kontinent i za stabilnost i razvoj cijele Evrope. Ministar je takođe naglasio da je, pored evropskih integracija, veoma važno da se omogući snažan ekonomski razvoj, da se realizuju novi infrastrukturni projekti i investicije u regionu, što bi trebalo da utiče na rješavanje jednog od najvećih problema trenutno u Bosni i Hercegovini, a to je odlazak velikog broja mladih ljudi.

Na marginama Oslo Foruma, Crnadak će večeras imati susrete sa ministrima inostranih poslova Kraljevine Norveške Borgeom Brendeom i Islamske Republike Iran Mohammad Јavad Zarifom.