latinica  ћирилица
13/06/2017 |  16:55 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Ivanić se nada da će BiH tokom bugarskog predsjedavanja dobiti status kandidata

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Mladen Ivanić posjetio je danas opštinu Veliko Trnovo, staru prijestonicu Bugarske
Trnovo - Ivanić - Foto: RTRS
Trnovo - IvanićFoto: RTRS

Veliko Trnovo je jedan od najvećih gradova u Bugarskoj, veliki turistički centar, sa značajnom industrijom, razvijenom kulturom i dva univerziteta.

Ivanić je tokom razgovora sa gradonačelnikom Velikog Trnova Danielom Panovom rekao da je počastvovan što je imao priliku da posjeti Bugarsku, koju BiH smatra prijateljskom zemljom i od koje je oduvijek dobijala podršku.

Predsjedavajući Ivanić rekao je da je odlučio da posjeti Veliko Trnovo, koje je poznato kao prijestonica kulture, ali je posebno značajno i za srpski narod zbog Svetog Save, koji je u ovom gradu proveo posljednje dane, gdje je i sahranjen.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH sa delegacijom posjetio je muzej “Preporod i Osnivanje“, srednjovjekovne tvrđave Carevac i Trapezica, kao i crkvu Svetih četrdeset mučenika, gdje je položio cvijeće na grobu Svetog Save.

- Nadam se da ćemo sa Velikim Trnovom sarađivati u budućnosti, jer postoji mogućnost bratimljenja Velikog Trnova sa drugim gradovima. Nadam se da će moja posjeta doprinijeti poboljšanju saradnje i da bi jedan od takvih gradova mogao da bude i moj grad, Banjaluka. Impresioniran sam načinom funkcionisanja gradske uprave Velikog Trnova i napretkom koji je postignut -  rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Ivanić razgovarao je sinoć u Sofiji i sa predsjednikom Nacionalne skupštine Dimitrom Glavčevim.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik bugarskog parlamenta saglasili su se da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri, ali da ima mjesta za unapređenje ekonomske saradnje, kao i za bolju infrastrukturnu povezanost.

On je informisao je predsjednika Nacionalne skupštine Bugarske o unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH, te koracima koje BiH čini na evropskom putu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH izrazio je uvjerenje da će tokom bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom BiH dobiti status kandidata.

Tokom posjete Republici Bugarskoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Mladen Ivanić razgovarao je u odvojenim susretima u Sofiji sa predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim i premijerom Bojkom Borisovim.

U delegaciji BiH su, osim predsjedavajućeg dr Ivanića, bili ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, ambasador BiH u Republici Bugarskoj Radomir Bogdanović i predstavnik Kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dejan Vanjek.

Uzvratna posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića uslijedila je nakon što je u aprilu 2015. godine predsjednik Republike Bugarske Rosen Plevneliev posjetio BiH.