latinica  ћирилица
13/06/2017 |  17:09 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Fiskalnim računom u borbi protiv sive ekonomije (VIDEO)

Iz sive zone u legalne tokove poslovanja – put je to kojim su poreski obveznici u Republici Srpskoj krenuli još 2008. godine.
Fiskalni račun - Foto: RTRS
Fiskalni računFoto: RTRS

Gotovo deset godina kasnije stanje u fiskalnom sistemu znatno je bolje, ali još ima onih koji pravila ne poštuju. Pojačanu provjeru na terenu u narednih mjesec dana obavljaće Poreska uprava.

Prvi račun na ovakvoj fiskalnoj kasi, u Republici Srpskoj, odštampan je u avgustu 2008. Јoš tada su ekonomisti govorili da će fiskalizacija doprinijeti tome da porezom bude obuhvaćen najveći dio privredne aktivnosti i da bude smanjen obim sive ekonomije. Navika uzimanja fiskalnih računa, kod većine se odavno ustalila.

Inspektori na teren najčešće i izlaze u civilu. Sačekaju da ći će dobiti fiskalni račun, a ako se to ne dogodi – dogodi se kazna. Tako je prošle godine izvršeno više od 4.300 kontrola, a čak 1.739 poreskih obveznika dobilo je kazne čiji je ukupan iznos vrtoglavih milion i 176 hiljada. Neki su čak uz prekršajni nalog dobili i žutu traku na svom objektu.

U posljednje vrijeme uočen je pad discipline poreskih obveznika kod izdavanja fiskalnih računa, ali i građana koji nedovoljno koriste zakonsku mogućnost da sivu ekonomiju svedu na minimum.

- Poreska uprava Republike Srpske preduzeće sve mjere iz svoje nadležnosti da prvo preventivnim mjerama, a zatim intenzivnim kontrolama na terenu, poboljša disciplinu poreskih obveznika kada je riječ o izdavanju ili uzimanju fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge,  kaže Nikola Salapura, portparol Poreske uprave Republike Srpske.

Upravo zato je i pokrenuta kampanja “Korak preduzmi, račun uzmi”, kako bi se loša navika pojedinih građana promijenila, ali i povećala fiskalna svijest. Izvršavaju li obveznici svoju zakonsku obavezu, najbolje će znati inspektori koji u narednih mjesec dana intenzivnije kontrolišu. Danas, bar tamo gdje smo mi kontrolisali, problema nije bilo, ali da vas ovakva kafa ne bi koštala i tri puta više, fiskalni račun izdajte na vrijeme.