latinica  ћирилица
13/06/2017 |  17:53 ⇒ 14/06/2017 | 07:35 | Autor: RTRS

Objavljen ratni dnevnik Holanđanke, koja je rat provela u Palama (VIDEO)

U organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, održana je promocija knjige Јeni Ligtenberg "Ratni dnevnik, Pale 1993 -1995".
Ratni dnevnik "Pale 1993-1995" - Foto: RTRS
Ratni dnevnik "Pale 1993-1995"Foto: RTRS

Ova Holanđanka u svom dnevniku slika ratnu stvarnost u Republici Srpskoj na osnovu ličnog iskustva u ratnim bolnicama na Palama i Kasindolu.

Farmaceut po struci Јeni Ligtenberg, vjerno svjedoči o herojstvu i etici srpskih ljekara, ali istovremeno daje i pravu sliku licemjerja međunarodne zajednice. Upravo zbog takvog stava zapadnih moćnika, odlučila je da pomogne srpskom narodu i da se na taj način suprotstavi propagandi zapadnih medija.

- Od prvog dana od kada je gospođa Јeni, kao neka vrsta iznenađenja, došla na Pale, pa do današnjihz dana, jer ona je još uvijek živa mada je bolesna, ja i dalje osjećam jedno strašno divljenje prema njoj i poštovanje. U to spada, sigurno, i prijateljstvo. Ona je za mene, nešto što sam je uvijek govorio, ja mogu patriota, ali ne mogu biti nikako patriota koliko je ona bila - istakao je priređivač knjige Mirko Šošić.

Iako je prvobitno htjela da ostane samo nekoliko dana, Ligtenbergova je na sarajevskom ratištu provela tri ratne godine. Došla je da bi se lično uvjerila ko su, kako kaže, ti Srbi i šta to oni rade.

- Gospođa Јeni je imala veliko poštovanje prema srpskom narodu i bila je svjesna velike diskriminacije koja se čini prema Srbima. Sa svoje strane je dala jedan ljudski doprinos, ogroman doprinos - istakao je ministar zdravlja u vladi Radovana Karadžića Dragan Kalinić.

Holandska apotekarka Јeni Ligtenberg svojim radom zadužila je cjelokupni srpski narod, a ne samo ranjenike. Neumorno je slala mnogobrojne dopise stranim redakcijama, obraćala se na različite međunarodne adrese i protestvovala, a posebno je bila aktivna krajem 1995. godine kada je NATO bombardovao Republiku Srpsku.